Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nagrada Veliki pečat

Žiri u sastavu: Dragana Palavestra, istoričar umetnosti, Zoran Todović, slikar i grafičar i Slavko Milenković, slikar i grafičar – jednoglasno je dodelio nagradu Veliki pečat za 2009. Ranki Lučić Janković za grafiku Ritual (2009, suva igla).

 


Obrazloženje žirija

Ranka Lučić Janković (1955) je aktivna na našoj likovnoj sceni od početka osamdesetih godina kada je posle završene sarajevske Likovne akademije nastavila postdiplomske studije na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu.

Može se reći da se u njenom radu iskristalisalo pozitivno iskustvo ove dve škole koje se manifestuje u osobenom poetskom izrazu koji poseduje dozu lucidnosti i temperamentne vizuelizacije. Ovaj izraz je na početku vidljiv u čitljivoj figuraciji ciklusa Sepeti ili Trnke da bi u sledećoj deceniji dostigao izvestan stepen asocijativne apstrakcije najbliže uritmovanim energetskim koncentratima. Upravo nagrađena grafika Ritual svojim sudarima crno-crvenih svedenih elemenata predstavlja deo

novog stvaralačkog koncepta.

Ranka Lučić Janković je svoju debitantsku izložbu priredila u Grafičkom kolektivu još 1983, izlagala je samostalno ovde i 1998. godine, a i redovan je izlagač na Majskim izložbama grafike tako da ima decenijski izlagački kontinuitet koji najbolje svedoči o njenoj razvijenoj biografiji i uzornoj posvećenosti grafici.

Nagrada Veliki pečat ustanovljena je 1963. godine i predstavlja jedno do najvažnijih i najstarijih priznanja za grafičku umetnost u Srbiji.


 


Datum objavljivanja: 17.05.2009.