Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nagrada Ranko Radović 2017.

Svečana dodela Nagrade Ranko Radović održaće se u četvrtak, 21. decembra 2017. godine u 13. sati u Maloj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca, Studentski trg 5, Beograd.

 


Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije - ULUPUDS kao osnivač, Arhitektonski fakultet u Beogradu, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu - Departman za arhitekturu i urbanizam, Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije - IAUS, Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca, kao suosnivači ustanovili su od 2006. godine Međunarodnu Nagradu Ranko Radović.  Od 2008. godine u status suosnivača nagrade ušli su Urbanistički zavod Beograda i Potisje Kanjiža AD - član grupe WIENERBERGER, od 2009. godine status suosnivača nagrade dobila je Inženjerska komora Srbije a od 2014. godine status suosnivača nagrade dobila je Radio televizija Srbije.


Pokrovitelji Nagrade su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Gradska uprava grada Beograda – Sekretarijat za kulturu.


Nagrada se dodeljuje za:




1. kritičko-teorijske tekstove o arhitekturi objavljene u prethodnoj kalendarskoj godini kao i u tekućoj godini do datuma dodele nagrade, i to za kritike, eseje, knjige, predavanja i pisanu reč uopšte;

2. realizovano arhitektonsko delo dovršeno u istom periodu;

3. televizijske emisije, izložbe ili multimedijalne prezentacije realizovane u istom periodu.


Nagrada koja nosi ime arhitekte Ranka Radovića osnovana je sa ciljem da podstiče, razvija i afirmiše kritičko-teorijsku misao u oblasti arhitekture i arhitektonsko stvaralaštvo i samim tim ustanovljava kriterijume za njeno vrednovanje u Srbiji i na međunarodnom nivou, što podrazumeva uključivanje Republika bivše Jugoslavije i zemalja iz sveta sa kojima je Ranko Radović sarađivao ili u kojima je radio.  Pravo učešća na konkursu imaju pojedinci, ustanove, udruženja, strukovnih organizacija, kao i sva zainteresovana lica koja su ostvarila rezultate u jednoj od tri kategorije, sa teritorije Srbije, kao i iz drugih zemalja.


Konkurs za dodelu Nagrade Ranko Radović je trajao od 1. septembra do 16. oktobra 2017. godine.  Na konkurs za dodelu Nagrade Ranko Radović u kategoriji kritičko-teorijski tekstovi o arhitekturi prijavilo se 9 kandidata (konkursnih radova), u kategoriji realizovano arhitektonsko delo prijavilo se 16 kandidata, u kategoriji televizijske emisije, izložbe ili multimedijalne prezentacije prijavilo se 3 kandidata.


 


Na dan dodele Nagrade u holu Zadužbine Ilije M. Kolarca biće otvorena izložba na kojoj će biti prezentovani svi učesnici konkursa. Izložba će trajati do 28. decembra 2017. godine.  Tokom aprila (maja) 2018. godine izložba će biti održana na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.


 


 


Datum objavljivanja: 21.12.2017.