Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nagrada Pavle Vasić

Nagrada "Pavle Vasić" dodeljena je Milani Veinović 12. marta u Rektoratu umetnosti u Beogradu. Pokrovitelj Nagrade je Ministarstvo za kulturu republike Srbije

.

 


Nagrada Pavle Vasić koja se dodeljuje za najbolji objavljeni kritički i teorijski tekst  iz oblasti primenjene umetnosti i dizajna za proteklu 2007. godinu pripala je istoričarki umetnosti Milani Veinović iz Pančeva za kulturno istorijski i slikovni letopis Pančevo na starim razglednicama 1898-1941 u izdanju Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo, 2007.


Žiri Nagrade Pavle Vasić u sastavu: Gordana Stanišić, viši kustos Narodnog muzeja u Beogradu, dr Nenad Makuljević, docent Filozofskog fakulteta u Beogradu, i dr Dragan Bulatović, docent Filozofskog fakulteta u Beogradu, predsednik žirija, u obrazloženju su potcrtali da je ovaj letopis-monografija sklopljen tako da zadovolji svaku znatiželju:

"Najpre se udovoljava znatiželji hroničara, potom čuvara graditeljskog nasleđa, a onda istraživačima privrednog razvoja grada, njegove idustijalizacije, uređenja okoline,  hroničarima društvenih promena i obrazovnom i kulturnom razvoju. Rad, pored sintetičke studije sadrži iscrpan katalog reprezentativnih primeraka razglednica iz velikog broja javnih i privatnih zbirki i kolekcija razglednica. Gotovo da ni jedna važna kolekcija nije izostavljena, jednako kao što su od istorijskog zaborava sačuvana imena fotografa i štampara razglednica Pančeva.


Pored svega drugog, profesor Pavle Vasić bi sigurno bio vrlo zadovoljan i ovim značajnim dopunjavanjem kulturne topografije Pančeva, na kojoj je pre gotovo tri decenije radio uz asistenciju upravo koleginice Veinović."


 


Datum objavljivanja: 12.03.2008.