Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nagrada Pavle Beljanski

U petak 7. novembra 2008. godine, sa početkom u 11 časova, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog održaće se proglašenje i dodela Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za najbolji diplomski rad iz nacionalne istorije umetnosti, odbranjen na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
Dobitnik Nagrade Spomen-zbirke za 2008. godinu je istoričar umetnosti Miodrag Danilović iz Gornjeg Milanovca za diplomski rad na temu „Autoportreti rane srpske moderne“, odbranjen kod profesorke dr Lidije Merenik. Prema praksi koja je ustanovljena prošle godine, a koja je naišla na veliko odobravanje kod publike, autor će održati i sažetu video prezentaciju svog rada. Ovu jedinstvenu Nagradu koja se dodeljuje već četiri decenije inicirao je 1965. godine posebnim Darovnim ugovorom sam Pavle Beljanski, poklonivši Spomen-zbirci sliku Vlaha Bukovca „Velika Iza“, čime je ovo delo postalo likovni sinonim Nagrade. Kako se ove godine navršava četrdeset godina od prvog uručenja Nagrade, štampan je katalog u kojem su predstavljeni svi lauerati, sa uvodnim tekstovima Vesne Todorović, jedne od prvih dobitnica ovog prestižnog priznanja.

 


Dobitnik Nagrade Spomen-zbirke za 2008. godinu je istoričar umetnosti Miodrag Danilović iz Gornjeg Milanovca za diplomski rad na temu "Autoportreti rane srpske moderne", odbranjen kod profesorke dr Lidije Merenik. Prema praksi koja je ustanovljena prošle godine, a koja je naišla na veliko odobravanje kod publike, autor će održati i sažetu video prezentaciju svog rada. Ovu jedinstvenu Nagradu koja se dodeljuje već četiri decenije inicirao je 1965. godine posebnim Darovnim ugovorom sam Pavle Beljanski, poklonivši Spomen-zbirci sliku Vlaha Bukovca "Velika Iza", čime je ovo delo postalo likovni sinonim Nagrade. Kako se ove godine navršava četrdeset godina od prvog uručenja Nagrade, štampan je katalog u kojem su predstavljeni svi lauerati, sa uvodnim tekstovima Vesne Todorović, jedne od prvih dobitnica ovog prestižnog priznanja.


 


Datum objavljivanja: 27.10.2008.