Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nagrada NK ICOM-a

Ove godine Zahvalnicu za izuzetnu medijsku podršku muzejskim programima, na predlog Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, dobio je novosadski novinar Siniša Kovačević za izuzetan doprinos razvijanju svesti o značajnom kulturnom nasleđu.

 


Na godišnjoj skupštini Nacionalnog komiteta IKOM-a Srbije, održanoj 21. maja u Galeriji fresaka u Beogradu, dodeljene su nagrade u više kategorija, za izuzetne rezultate u radu muzejskih institucija ostvarene tokom 2008. godine. Ta značajna priznanja važan su podsticaj za dalja angažovanja, u cilju dostizanja medjunarodnih standarda u oblasti kulture. Ove godine Zahvalnicu za izuzetnu medijsku podršku muzejskim programima, na predlog Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, dobio je novosadski novinar Siniša Kovačević za izuzetan doprinos razvijanju svesti o značajnom kulturnom nasleđu. Nagrada će zvanično biti uručena na Stručnom skupu Nove tedencije u muzeologiji, koji se održava 8. i 9. juna 2009. u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.




Siniša Kovačević je objavio veći broj tekstova u Kulturnom dodatku novosadskog lista "Dnevnik" i rubrikama Kultura i Nove knjige lista "Dana". Pored toga, pisao je tekstove iz istorije slikarstva i arhitekture, kao i prikaze izložbi i knjiga za časopise "Likovni život" i "DaNS". Na trećoj godini studija istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, bio je u prvoj redakciji (B. Anđelković, B. Dimitrijević, J. Čubrilo, S. Vuković, J. Vesić,...) novoobnovljenog časopisa "3+4" (časopis Seminara za modernu umetnost), u kome je 1996. godine objavljen njegov tekst "Erik Sati - belle epoque i međuratno doba u Parizu". 




Na osnovu njegovog prikaza izložbe slika Stevana Todorovića realizovane u Galeriji Matice srpske 2002. godine, TV Vojvodina snima dokumentarni film o životu i radu ovog značajnog umetnika (scenario prof. dr Miodrag Jovanović i mr Milena Vrbaški).  Napisao je veći broj prikaza izložbi održanih u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, Galeriji Matice srpske, Muzeja savremene umetnosti na Ušću, Narodnom muzeju u Beogradu, Galeriji SANU, Muzeju primenjene umetnosti. Najveći broj Kovačevićevih tekstova odnosi se na teme iz istorije umetnosti novijeg doba, muzeologije, kulturne istorije između dva svetska rata, vizantologije, istorije i kulture Jevreja, istorije Mediterana (Dubrovačka republika, Italija, Francuska). U listu "Dnevnik" je u periodu od 2001. do 2009. objavio 740 tekstova u rubrikama: Kultura (urednici Vladimir Kopicl, Darinka Nikolić, Nina Popov-Briza), Nedeljni broj (urednik Đorđe Pisarev), Reportaže (urednik Miško Lazović), kao i u nekoliko specijalnih dodataka i podlistaka. List "Dnevnik" mu je 2004. dodelio Godišnju novinarsku nagradu za najboljeg honorarnog saradnika. Početkom 2009. godine, Siniša Kovačević zajedno sa još jednim poznatim likovnim kritičarem Andrej Tišmom, postaje tehnološki višak u dnevnom listu "Dnevnik".


Datum objavljivanja: 01.06.2009.