Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nagrada Mali pečat

Nagradu Mali pečat za 2008. godinu većinom glasova žiri je dodelio Zoranu Grmašu za grafiku Ispod pokrivača II.

 


Žiri za dodelu nagrade Mali pečat Grafičkog kolektiva radio je u sledećem sastavu: Rajka Bošković, istoričarka umetnosti, Bogdan Kršić, grafičar i Branimir Karanović, grafičar.

Članovi žirija su pažljivo pregledali Izložbu Male grafike 2008. i veoma pozitivno ocenili ovogodišnju selekciju.


Nagradu Mali pečat za 2008. godinu većinom glasova žiri je dodelio Zoranu Grmašu za grafiku Ispod pokrivača II.

Zoran Grmaš, rođen1970, završio je Akademiju umetnosti u Novom Sadu, a bitan podatak u njegovoj biografiji su i kasniji studijski boravci u Italiji gde je dodatno  ispekao grafički zanat i steko nova i dragocena profesionalna iskustva. Grmaš se još na studijama posvetio istraživanju podvesnog fokusirajući relaciju minijaturni crtež- grafika. Ovo problemsko polazište navodi autora da nasumične mase boja i tonova organizuje dok ih ne osmisli u uređene celine. Ne retko, Grmaš svoje minijaturne beleške iz sveske prevodi u male grafičke forme, preispitujući njihovo idejno i vizuelno dejstvo. Ovo jedinstveno materijalizovanje osećanja i svega što podsvest pretvara u vidljivo i čitljivo, najpre samom autoru a zatim i svima drugima, zaustavljeno je na samoj ivici haosa. Grmaševe kompozicije su u stalnom pokretu i napetosti kao svojevrsnoj borbi između vertikalnih i horizontalnih sila i njihovog dejstva u naizgled amorfnom prostoru. U svom radu Grmaš se, pored kolografije, opredelio i za druge grafičke postupke koji omogućavaju da svoje radove realizuje u neposrednom dijalogu sa materijalom.


U užem izboru za nagradu Mali pečat bili su radovi Milana Krajnovića, Aleksandra Botića, Milice Vojvodić.

          

Tri otkupne nagrade Ministarstva kulture Republike Srbije dodeljene su: Biljani Ševo, Milici Žarković i Milošu Đorđeviću.

                                                                        

Dodela Nagrade Mali pečat večeras u 19h u Galeriji Grafički kolektiv.


 


 


 


Datum objavljivanja: 15.12.2008.