Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nagrada Lazar Trifunović

Nagradu "Lazar Trifunović" dobio je Nikola Dedić za tekst Multikulturalnost, mediji, umetnost u državi vanrednog stanja, objavljenom u časopisu Treći program, broj 145 za 2010. godinu.

 


Komisija u sastavu: Milica Petronijević, direktorka UG „Nadežda Petrović“ u Čačku, dr Zoran Gavrić, profesor Fakulteta primenjenih umetnosti i Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, Slobodan Ristić, likovni kritičar i predsednik Žirija, nagradio je tekst Nikole Dedića napisan povodom video rada Zorana Todorovića Cigani i psi, koji je bio predstavljen na 50. Oktobarskom salonu u Beogradu, 2009. godine. U ovom tekstu autor, analizira medijski, performativni  i umetnički aktivizam Zorana Todorovića, umetnika čiji radovi  imaju posebnu recepciju u savremenoj kritici. U  obrazloženju stručne komisije se ističe da „..u analizi ovakvog jednog teksta Dedić postavlja osnovna pitanja : koja je etički prihvatljiva pozicija umetnika u bavljenju društveno „osetljivim“ pitanjima - reč je o razlici između „socijalno odgovornog“ art aktivizma, tj. „artivizma“, s jedne strane, i distancirane pozicije ciničnog beleženja, odnosno dokumentovanja društvene stvarnosti, s druge strane, i na koji nacčn umetnost doprinosi dekonstruisanju ili reprodukovanju dominatnih, hegemonih ideoloških i kulturnih modela kao sto je, na primer, rasizam .“

 

Nikola Dedić je pripadnik najmlađe generacije teoretičara i istoričara umetnosti, autor već zapažene produkcije: knjiga Ka radikalnoj kritici ideologije. Od  socijalizma ka postsocijalizmu i Utopijski prostori umetnosti i teorije posle 1960, kao i studije  Umetnost između društvenog viška vrednosti i ubrzanih ideologija objavljene protekle godine u katalogu izlozbe „Trijumf savremene umetnosti“, održane u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine  u Novom Sadu.

 

Priznanje Društva istoričara umetnosti Srbije za najbolju autorsku izložbu u 2010. dobila je Svetlana Petrović, urednica Likovne redakcije Kulturnog centra Beograda za izložbu Moje iskustvo u svesci, priređenoj u Likovnoj galeriji , juna 2010.

Žiri koji je radio u sastavu: dr Simona Čupić, profesor na Odeljenju istorije umetnosti Filozofskog fakulteta, Slobodan Jovanović, kustos Muzeja primenjenih umetnosti i mr Dragana Kovačić, savetnik Narodnog muzeja i predsednik žirija, u obrazloženju ističe da „ova izložba, posvećena pedesetoj godišnjici rada Galerije, napušta praksu kojom se jubileji obeležavaju reprezentativnim ili revijalnim formama i opredeljuje se za svesku kao izvorni likovni format koji na najneposredniji način dokumentarizuje umetnikovo lično iskustvo i njegove relacije prema unutrašnjem i spoljasnjem okruženju“[..] „Dvadest pet autora različitih usmerenja i generacija podsredstvom sveske evociralo je promene na likovnoj sceni Srbije u proteklih pedeset godina. Velikim delom one su se odigrale u galerijskom prostoru Kulturnog centra Beograda.“


Portfolio Kulturni centar Beograda


 


Datum objavljivanja: 12.01.2011.