Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nagrada Katarina Ambrozić

Na predlog Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, komisija u sastavu dr Lidija Merenik, dr Saša Brajović, Milan Đorđević i Jasmina Ninkov, donela je odluku da se Nagrada prof. dr Katarina Ambrozić za 2008/09. godinu dodeli Vesni Adić.

 


Nagrada se dodeljuje najboljem diplomcu Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji je upisao postdiplomske studije. Ove godine, po mišljenju komisije, to je bila Vesna Adić, sa prosečnom ocenom u toku studiranja 9,60 i upisanim akademskim studijama – master iz oblasti "Istorija umetnosti i vizuelna kultura novog veka".


Nagrada prof. dr Katarina Ambrozić ustanovljena je 2007. godine između Biblioteke grada Beograda i naslednika Katarine Ambrozić i iznosi 3.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Nagrada je namenjena stručnom studijskom usavršavanju u Francuskoj. Takođe, Biblioteka grada Beograda omogućava dobitniku nagrade da u sali Odeljenja umetnosti  (Knez Mihailova 56), po završetku studijskog putovanja održi predavanje sa temom svog istraživačkog rada.


Ova prestižna nagrada ustanovljena je po želji Katarine Ambrozić, istoričarke umetnosti, likovne kritičarke, profesora univerziteta i prevodioca (Mostar, 27. III 1925 – Beograd, 7. IX 2003). Katarina Ambrozić bila je svestrana ličnost: kao višedecenijski kustos Narodnog muzeja u Beogradu organizovala je izložbe i kongrese u zemlji i inostranstvu, pisala likovno-kritičke i monografske tekstove, bavila se prevodilačkim i pedagoškim radom. Njeno izučavanje jugoslovenskih, srpskih i evropskih umetnika i fenomena ostavilo je dubok trag u srpskoj nauci – naročito monografija o Nadeždi Petrović (izdata 1978), kao i studije o Milanu Konjoviću (bila je i osnivač i saradnik njegove galerije u Somboru) i Ristu Stijoviću. Bila je nosilac mnogih odlikovanja, među kojima se ističu francusko Art et des Lettres (1984) i špansko Isabel la Catolica – Oficial (1986).


 


Datum objavljivanja: 15.06.2009.