Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nagrada Katarina Ambrozić

U petak 12. decembar u 19h u sali Odeljenja umetnosti Biblioteka grada
Beograda (Knez Mihailova 56),održaće se predavanje dobitnice nagrade Katarine Ambrozić Marke Tomić koja je ovu nagradu iskoristila na studijski boravak u Francuskoj .

 


Nagradu "Katarina Ambrozić" dodeljuje Biblioteka grada Beograda najboljem diplomcu koji je upisao postdiplomske studije na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Namenjena je njegovom stručnom usavršavanju u Francuskoj. Dodeljuje se od 2007. godine.

Ova prestižna nagrada ustanovljena je po želji Katarine Ambrozić, istoričarke umetnosti, likovne kritičarke, profesora univerziteta i prevodioca (Mostar, 27. III 1925 – Beograd, 7. IX 2003). Katarina Ambrozić bila je svestrana ličnost: kao višedecenijski kustos Narodnog muzeja u Beogradu organizovala je izložbe i kongrese u zemlji i inostranstvu, pisala likovno-kritičke i monografske tekstove, bavila se prevodilačkim i pedagoškim radom. Njeno izučavanje jugoslovenskih, srpskih i evropskih umetnika i fenomena ostavilo je dubok trag u srpskoj nauci, naročito monografija o Nadeždi Petrović (izdata 1978), kao i studije o Milanu Konjoviću (bila je i osnivač i saradnik njegove galerije u Somboru) i Ristu Stijoviću. Bila je nosilac mnogih odlikovanja, među kojima se ističu francusko Art et des Lettres (1984) i špansko Isabel la Catolica – Oficial (1986).Odeljenje za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta ovom nagradom je počastvovano, a njegovi najbolji studenti dobili su retku i izuzetnu priliku za profesionalno napredovanje u Francuskoj.




Nagrada "Katarina Ambrozić" za školsku 2006/2007. godinu dodeljena je Ireni Zarić, koja je svoje studijsko putovanje u Pariz, obavljeno u periodu od 12. 09. 07. do 15. 10. 07, iskoristila ne samo da upozna francusku kulturu i umetnost, već i da prisustvuje međunarodnom naučnom skupu u organizaciji Musée d'Orsay, Ecole d’ Louvre i Institut National d’Histoire de l’Art. Na taj nači se upoznala sa savremenim tokovima nauke, naročito one posvećene umetnosti 19. veka. Studijski boravak iskoristila je za rad u bibliotekama koji je bio od neprocenjive važnosti za izradu njenog master rada, koji je uspešno odbranila u oktobru 2007, kao i za doktorske studije, koje pohađa na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Na osnovu prikupljene građe u Parizu, pripremila je studiju o učešću Kraljevine Srbije na Svetskoj izložbi u 1900, iz koje je proisteklo predavanje održano 11.12.2007. u Odeljenju umetnosti Biblioteke grada Beograda, pod nazivom Savremena istraživanja umetnosti 19. veka – problem Svetske izložbe u Parizu 1900.




Nagrada "Katarina Ambrozić" za školsku 2007/2008. godinu pripalo je Marki Tomić, koja je svoj studijski boravak u Parizu iskoristila u oktobru tekuće godine. Boravak u francuskoj prestonici omogućio joj je posete muzejima, galerijama i bibliotekama. Od naročite važnosti joj je bilo upoznavanje sa principima funkcionisanja muzeja, muzeografske prakse, medijacije i prezentacije kulturnih dobara. Istraživanje istorijsko-umetničkih predmeta  i literature u Cluny-u, muzeju  srednjovekovne umetnosti, veoma joj je pomoglo prilikom izrade master rada, koji će braniti tokom meseca novembra na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta.

Obe dobitnice nagrade "Katarina Ambrozić" ističu da im je studijski boravak u Francuskoj bio od izuzetnog značaja, ne samo zbog profesionalnog razvoja i uspeha, već i zbog ukupnog sazrevanja. Odeljenje za istoriju umetnosti veoma je zahvalno porodici Katarine Ambrozić i, naročito, gospodinu Milanu Đorđeviću, zbog velikog zalaganja da se ova nagrada ustanovi i traje.




12. decembra 2008. u 19. časova u Odeljenju umetnosti Biblioteka grada Beograda (Knez Mihailova 56) dr Saša Brajović, docent na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu održaće predavanje o Katarini Ambrozić, a lauretkinja Marka Tomić predavanje "Alegorija u tapiseriji  Dama i jednorog".  Ovo predavanje, posvećeno jednoj od najznačajnijih srednjovekovnih tapiserija, koja se čuva u Nacionalnom muzeju srednjevekovne umetnosti u Parizu, objasniće mesto i ulogu tapiserije u aristokratskom društvu poznog srednjeg veka, kao i njenu složenu konografiju koja alegorijski obrazlaže srednjovekovnu teoriju o ljudskim čulima.


 


Datum objavljivanja: 01.12.2008.