Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nagrada Katarina Ambrozić

Nagrada "Katarina Ambrozić" dodeljuje se od 2007. godine najboljem diplomcu koji je upisao postdiplomske studije, sa Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu za stručno usavršavanje u Francuskoj.

 


Nagrada "Katarina Ambrozić"  je ustanovljena  još 2006 godine između Biblioteke grada Beograda i Darodavca i iznosi 3.000,00 eura u dinarskoj protivvrednosti koja se isplaćuje najboljem studentu istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu za studijsko putovanje u Pariz. Biblioteka grada Beograda će omogućiti dobitniku Nagrade da u sali Odeljenja Umetnosti  (Knez Mihailova 56) , po završetku studijskog putovanja , održi predavanje sa temom svog istraživačkog rada.

 Ove godine ( školske  2007/2008.) nagrada je dodeljena  Marki Tomić najboljem studentu Filozofskog Odeljenje za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta koja je u školskoj 2006-2007. godini završila studije istorije umetnosti sa najvišom prosečnom ocenom u toku studiranja 9,82 i koja je upisala master studije školske 2007-2008. godine na katedri istorije umetnosti.

 Ova prestižna nagrada ustanovljena je po želji Katarine Ambrozić, istoričarke umetnosti, likovne kritičarke, profesora univerziteta i prevodioca (Mostar, 27. III 1925 – Beograd, 7. IX 2003). Katarina Ambrozić bila je svestrana ličnost: kao višedecenijski kustos Narodnog muzeja u Beogradu organizovala je izložbe i kongrese u zemlji i inostranstvu, pisala likovno-kritičke i monografske tekstove, bavila se prevodilačkim i pedagoškim radom. Njeno izučavanje jugoslovenskih, srpskih i evropskih umetnika i fenomena ostavilo je dubok trag u srpskoj nauci, naročito monografija o Nadeždi Petrović (izdata 1978), kao i studije o Milanu Konjoviću (bila je i osnivač i saradnik njegove galerije u Somboru) i Ristu Stijoviću. Bila je nosilac mnogih odlikovanja, među kojima se ističu francusko Art et des Lettres (1984) i špansko Isabel la Catolica – Oficial (1986).


 


Datum objavljivanja: 11.06.2008.