Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nagrada Ivan Tabaković

Žiri Fonda "Ivan Tabaković" Srpske akademije nauka i umetnosti, na održanom sastanku, većinom glasova doneo je odluku da se ovogodišnja nagrada dodeli vajaru Dušanu Petroviću, povodom njegove izložbe održane u Beogradu, u Galeriji ULUS-a od 10 do 23. decembra 2008. godine.


.

 


Žiri u sastavu:akademik Dejan Despić, predsednik Upravnog odbora Fonda "Ivan Tabaković", akademici:Svetomir Arsić Basara, Nikola  Janković i Dušan Otašević, istoričari umetnosti Gordana Harašić i Nikola Šuica, pregledali su kataloge grupnih i samostalnih izložbi održanih u periodu od 26.maja 2008. do 26.maja 2010. godine. 


Članovi žirija razmatrali su visoke umetničke domete mnogih značajnih izložbi održanih u tom periodu, kao npr: Marice Radojčić , Dušana Petrovića, Zdravka Joksimovića, Željka Momirova, Milutina Dragojlovića, Biljane Đurđević, Tatjane Milutinović-Vonraček, i odlučili da se nagrada dodeli vajaru Dušanu Petroviću.Njegova izložba pokazala je da umetnik ne pribegava novim tehnologijama već da na specifiča način, osobenim senzibilitetom, istražuje oblike iz prirode, osobine materijala , npr. drvo, u kojima kreira svoja dela, formira skulptorske i ambijentalne celine..Umetnik proširuje poimanje ambijentalne skulpture, njene ravnoteže, a neobične strukture i statiku skulpture otvora kao mogućnost individualnih doživljaja.


Ceneći konstantnu istraživačku odliku u umetnikovom stvaralačkom pristupu iz čega ishode dela visokog umetničkog dometa, žiri je ocenio kao izuzetno značajan doprinos razvoju skulptorske misli, što ga je i opredelilo da umetnika nagradi. 


Podsećamo da je Fond "Ivan Tabaković" osnovala Srpska akademija nauka i umetnosti 1982. godine na predlog supruge pokojnog akademika Ivana Tabakovića, Ratislave –Slave Tabaković, a u cilju unapređenja  umetnosti.


 


Datum objavljivanja: 14.02.2011.