Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nagrada IT Globus 2008

U beogradskom hotelu Hajat je u utorak, 2. decembra, održana ceremonija dodela nagrada IT Globus 2008. Nagradu IT Globus dodeljuje časopis Mikro PC-World za izuzetna ostvarenja u oblasti informatike, računarstva i telekomunikacija.

 


Nagrada se dodeljuje u 23 kategorije, a dodeljene su i dve specijalne nagrade.


Ove godine specijelnu nagradu dobio je za Funkciju nadzornog sistema ArtDepo-Kunsttrans na objektu namenjenom za smeštaj zbirki Narodnog muzeja, Narodni muzej u Beogradu.


IT Sistem ArtDepo – Kunsttrans projektovan je i instaliran na objektu namenjenom za smeštaj neprocenjivog fonda Narodnog muzeja u Beogradu tokom predstojeće rekonstrukcije. IT sistem ima medjusobno povezane parametre upravljanja i kontrole klimatizacije i ugradjene opreme, aktivnog protivpožarnog sistema nove generacije i security sistema video i multy-senzornog nadzora. Prema parametrima kontrole klime, protivpožarnog i security sistema, IT Sistem ArtDepo, kao i sam objekat, spada u najmodernije u Evropi.


U potpunosti razvijen i realizovan u Beogradu, radom inženjera beogradskih firmi Metronik (CSNU), Lunatronik (security i komunikacije) i Cepting (aktivan sistem PP zaštite), IT Sistem ArtDepo predstavlja primer koji nam ukazuje na sve mogućnosti zaštite kulturnih dobara koje nam se pružaju ukoliko pravilno implementiramo najnovija dostignuća iz sveta IT tehnologije.


Usavršavajući se, preispitujući i neprestano učeći implementacija IT tehnologije predstavlja samo još jedan od primera koji svedoči o trudu koji zaposleni u institucijama kulture i zaštite ulažu u očuvanje našeg identiteta, naše kulture i istorije. Idući u korak sa vremenom, svakodnevno osavremenjavajući metodologiju kojom se koristimo u zaštiti, prezentaciji i interpretaciji kulturnih dobara koje brižljivo čuvamo, Narodni muzej u Beogradu čini sve da, kao centralena ustanova zaštite, pruži najbolji primer staraje o neizmerno vrednom nasleđu.


Portfolio Narodni muzej u Beogradu


 


 


Datum objavljivanja: 09.12.2008.