Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nagrada Grifon 2010

Žiri je doneo jednoglasnu odluku da se nagrada GRIFON 2010. dodeli autorskom timu A3.Format za rad Ideology of Design Vol: 04 u kategoriji Knjiga i druge publikacije.

 


Žiri za Nagradu Grifon 2010 na 8. konkursu za najbolji grafički dizajn u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori i u 2008. i 2009. godini, u sastavu: Igor Oršolić / grafički dizajner i predsednika Žirija,Radonja Leposavić / istoričar umetnosti, novinar, urednik na Radio Beogradu 2, Slobodan Manojlović / kreativni i art direktor Студио Studio, Grupa Škart, Milan Stevanović / predstavnik Quadra Graphic.  Žiri je doneo jednoglasnu odluku da se nagrada GRIFON 2010. dodeli autorskom timu A3.Format za rad Ideology of Design Vol: 04 u kategoriji Knjiga i druge publikacije.


Obrazloženje:

Nagrada Grifon, koja se dodeljuje osmi put, potvrđuje svoju vitalnost i sluh za nove autorske pristupe dodelivši ove godine nagradu mladom i talentovanom autorskom timu A3.Format. Ovaj novosadski tim, čiji je osnivač Filip Bojović, pre svega karakteriše otvorenost duha, želja za istraživanjem i svežina izraza.  Oni koriste klasično akademsko poznavanje likovnog jezika kao osnovu na kojoj smelo i kreativno razvijaju svoj osećaj za savremen grafički izraz.




A3.Format pre svega odlikuje nesputanost ličnog senzibiliteta i otvorenost ka publici, ka pitanjima sa kojima se mladi, najosetljiviji deo društva, susreću u svakodnevnom životu i radu. Zahvaljujući tome, njihov angažman obuhvata kreativno stvaralaštvo u najširem mogućem smislu, ne ograničavajući se samo na svet grafičkog dizajna. Snažni u autorskom izrazu, u svojoj bazi, ne plaše se istraživanja različitih stilova i uticaja što rezultira izuzetnim rešenjima.


 


Pored nagrade GRIFON, dodeljena su priznanja po kategorijama:

Jovanu Čekiću / Koan Studio za rad Zenit 1921-1926, kategorija knjiga i druge publikacije

Vedranu Erakoviću za rad Adamant sans, kategorija Tipografsko pismo

Lani Vasiljević za rad Zaplet, kategorija Vizuelni identitet

Milošu Iliću i Bredi Plavec  za rad Kampanja za The Fridge (Čovek, Pauk, Riba,Tegla, Monstrum), kategorija Plakati i oglašavanje

Autorskom timu Insomnia Design za rad Bello, kategorija Ambalaža


Specijalna priznanja:

Peter Gregson Studio za rad CRUNCHY Fun&Fit, kategorija Ambalaža

Autorskom timu Metaklinika za rad Identitet pozorišne sezone, kategorija Vizuelni identitet


 


 


Datum objavljivanja: 16.06.2010.