Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nađa Kračunović: Kompleks na prodaju

Publici Gradske galerije Nađa Kračunović predstavlja performativni koncept pod nazivom Kompleks na prodaju, u ponedeljak 16. septembra od 20 časova.


 


U pitanju je interaktivna multuimedijalna prostorna instalacija čija ideja potiče iz 2018. godine, ali priroda projekta ostaje otvorena i podobna za realizaciju i tokom 2019-te. Autorka će tokom trajanja izložbe biti u neposrednoj interakciji sa publikom nudeći svoj kompleks na prodaju, dok će drugi deo postavke posetiocima preneti prethodnu etapu projekta u formi video i fotografskih zapisa.



Nađa Kračunović je diplomirala na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti , izlagala na nekoliko grupnih izložbi u Beogradu i Novom sadu, a osim vizuelne, učesnik je nekoliko projekata vezanih za pozorišnu umetnost, scenografije za predstave u NaturTheater-u u Nemačkoj, vizuelni identitet festivala u Mađarskoj, Bitef festival, kao i brojna učešća i rad na projektima poput onlajn magazina za kulturu i umetničkih platformi.



Autorka ovim projektom proaktivno preispituje idealizaciju fizičkog izgleda, kroz jedan duhovit i pomalo ciničan postupak, kojim iz introvertnog promišljanja o sopstvenim kompleksima prelazi u ekstrovertno predstavljanje nedostataka publici, okrenuvši tako nedostatak u svoju (materijalnu) korist. Nema potrebe isticati pogubne efekte idealizacije lepote u doba socijalnih mreža, aktuelnost teme se crpi i na liniji istraživanja identiteta, kao jednog od zastupljeniji polja u kom savremeni umetnici nalaze inspiraciju tokom prethodnih godina. Kombinujući različite aspekte sopstvenog identiteta, fizičke i profesionalne, autorka prelazi put od Ibarske magistrale do Gradske galerije i istrajava u okretanju nedostataka u sopstvenu korist. Nađin kompleks posetioci će moći da kupe od nje lično sve do 29. septembra u Gradskoj galeriji.



Galerija će biti otvorena svakog dana od 14 do 20 časova.


 



Datum objavljivanja: 16.09.2019.