Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nadežda Petrović: S obe strane objektiva

Izložba Spomen-zbirke Pavla Beljanskog Nadežda Petrović: s obe strane objektiva, otvorena je u petak 6. februara 2015. godine, u izložbenom prostoru Kuće Vojnović Kulturnog centra Inđija. Kustos izložbe je Jasmina Jakšić Subić.


 


Izložbom autorke dr Jasne Jovanov je tokom 2013. godine, kada je i premijerno prikazana u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, obeleženo 140 godina od rođenja Nadežde Petrović (1873–1915). Nakon gostovanja u gradovima Srbije i regiona tokom 2013. i 2014. godine, sećanje na stogodišnjicu od smrti slikarke započeto je postavkom u Narodnom muzeju u Valjevu i biće nastavljeno izložbom u Kulturnom centru Inđija.


Izložba ističe značaj angažovanja Nadežde Petrović na različitim umetničkim i društvenim poljima početkom XX veka. Pored porodičnih snimaka nastalih u različitim periodima, publici će biti predstavljen i njen angažman kao prve žene ratnog fotografa tokom Balkanskih i Prvog svetskog rata. Fotografije Nadežde Petrović svedoče o njenoj izuzetnoj ulozi i značaju u srpskoj fotografiji, a posebno o činjenici da se radi o prvoj srpskoj umetnici koja se kontinuirano i posvećeno bavila ovim medijem. Na izložbi koja će trajati do 4. marta biće predstavljene i najznačajnije slike Nadežde Petrović iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog: Beogradsko predgrađe (1908), Resnik (1905), Anđa (1906), Ksenija Atanasijević (1912).


Kustos izložbe je Jasmina Jakšić Subić.


 



Datum objavljivanja: 09.02.2015.