Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nadežda Petrović: s obe strane objektiva

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog će u četvrtak, 31. januara 2013. godine, sa početkom u 19 časova biti otvorena izložba Nadežda Petrović: s obe strane objektiva, autorke dr Jasne Jovanov, upravnice Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.


 


Izložbu će otvoriti Goranka Matić, istoričarka umetnosti i fotograf. Na ovaj način, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog obeležiće uspešan završetak 2012, kao i početak 2013. godine.


Izložba će na nov način predstaviti Nadeždu Petrović (1873–1915) i ujedno započeti obeležavanje 140 godina od njenog rođenja. Našu najznačajniju slikarku Moderne, publika će doživeti i kao fotografa i kao model. Još od studentskih dana u Minhenu, kao pasionirani ljubitelj fotografije, ona je objektiv fotoaparata usmeravala ka različitim situacijama, a posebno ka intimnom porodičnom okruženju formirajući dela u skladu sa tada savremenim tendencijama piktorijalizma. Ove fotografije, za razliku od slika koje su bile izložene očima javnosti, namenila je uskom krugu njoj bliskih osova zbog čega su bile dugo nepoznate široj publici. Sa druge strane, porodica Nadežde Petrović negovala je beleženje značajnih trenutaka u fotografskim ateljeima. Svojevrsni porodični album porodice Petrović u okviru kog je prisutna i Nadežda Petrović, kao i fotografije koje je Nadežda snimala, mnoge retko ili nikada izlagane i korišćene, čine okosnicu izložbe i kataloga.


Izložba je plod dugogodišnjeg istraživačkog rada dr Jasne Jovanov i realizovana je zahvaljujući saradnji sa porodicom Nadežde Petrović i mnogobrojnim pojedincima i institucijama iz Srbije i Slovenije, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu i javno informisanje Vlade AP Vojvodine.


 


 



Datum objavljivanja: 28.01.2013.