Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nadežda Petrović iz kolekcije Beljanski

U subotu, 18. oktobra u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, sa početkom u 16:30 h posetioci će prvi put moći da uživaju u do sada neizlaganoj slici Nadežde Petrović Kraljević Marko i Miloš Obilić (1910). Tom prilikom biće više reči i o
ostalim Nadeždinim delima iz kolekcije Beljanskog.

 


Početkom 20. veka, pojava Nadeždine izuzetne ličnosti donela je velike promene na likovnoj sceni u srpskoj umetnosti. Revolucionarno slikarstvo i nemirni duh uzdigli su je u vodeću figuru srpske moderne. Danas se u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog čuvaju izuzetna kolekcija njenih dela, ukupno četrnaest koja najvećim delom pripadaju srbijanskom periodu (1903-1910) gde pejzaž i čovek ostaju prevashodna tema, dok se kolorističim ekspresionizmom na ovim delima Nadežda uključuje u evropske avangardne tokove.


Aprila 2005. godine, stručni tim konzervatora i restauratora, Danijela Korolija Crkvenjakov iz Galerije Matice srpske i Zoran Pekić iz Narodne biblioteke u Beogradu, obavili su složen proces razdvajanja umetničkog dela Seljanka iz Šumadije (oko 1905) od poleđine na kojoj se nalazila skica slike Kraljević Marko i Miloš Obilić (1910). Tom prilikom slika je dobila novu podlogu sa učvršćenjem kao i adekvatni ram, a u novom izdanju, u suboti 18. oktobra ovo umetničko delo Nadežde Petrović biće prvi put predstavljeno novosadskoj javnosti.


Stručno vođenje u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog održaće Milica Orlović-Čobanov, kustos-pedagog.


Svaki posetilac dobiće na poklon katalog Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, a izbor ostalih izdanja biće u ponudi po popularnim cenama sa popustom do 50%.


Ulaz je slobodan.


 


 


Datum objavljivanja: 15.10.2008.