Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nadežda Markovski, Šah - Mat

U ponedeljak, 3. novembra, otvara se u 19h, samostalna izložba grafika, u tehnici duboke štampe, pod inspirativnim nazivom "Šah -Mat" - beogradske akademske grafičarke Nadežde Markovski. Izložba u Galeriji SULUJ traje do 15. novembra.

 


Nadežda će u galeriji SULUJ  izložiti ciklus najnovijih radova nastalih prethodne godine, gde nastavlja svoja razmišljanja o asocijativnoj igri elemenata starih arhitektonskih zdanja, koju transponuje plastički nezavisno, uverljivo, duhovito i simbolično…


Nadežda Markovski je rođena  1972. godine u Beogradu. Diplomirala je 2003. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu,  odsek Grafika. Magistarske studije završila je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek Grafika, 2005. godine. Član  je ULUS-a od 2004. godine. Jedan je od osnivača umetničke grupe "Liht Blau" nastale u Beogradu 2002. godine, i jedan je od pokretača časopisa za negovanje klasičnih grafičkih tehnika "Autorski otisak", pokrenut 2007. godine, takođe u Beogradu.


Samostalne izložbe

1998. Izložba slika, Galerija "Energoprojekt", Beograd

2002. Izložba grafika, Galerija "Energoprojekt", Beograd

2004. Izložba grafika tri autora, Galerija "Viviarte", Palermo 

2005. Magistarska izložba, Galerija "Grafički kolektiv", Beograd

2007. Izložba grafika, Galerija "Cite des Arts", Pariz

2008. Izložba grafika, Galerija SULUJ, Beogad


Kolektivne izložbe

Učestvovala je na preko pedeset kolektivnih izložbi, bijenala i trijenala u Srbiji, Belgiji, Španiji,  Italiji, Francuskoj, Poljskoj, Grčkoj, Meksiku, Južnoj Koreji, Crnoj Gori, Makedoniji, Rumuniji . . .


Šah-Mat 


"Svaku partiju šaha treba odigrati tako da sačuvate što više svojih figura, ne dozvolite da vam protivnik matira kralja, i da vam ne padne zastavica u zadatom vremenu kada se odigra četrdeseti potez. Svaka sličnost sa pripremom izložbe grafika je evidentna. Kao što kroz partiju šaha povlačimo taktičke poteze svesni uzročno-posledičnih veza, tako i u izradi svake grafike imamo etape koje zahtevaju preciznost, istrajnost i strategiju, da bismo u zadatom roku i u tih "četrdeset poteza" došli do kraja partije kao pobednici. Protivnici su vam u ovom slučaju materijal, koji ume da stvara žestok otpor pri realizaciji vaših zamisli, kao i vreme u kome ne postoji prekid kao pri pritisku na dugme šahovskog sata.


Veza sa uvodom u predgovor i samim radovima na ovoj izložbi je primetna, počevši od naziva pojedinih radova ("Lavirint", "Šah", "Mat", "Rileks", "Lift"...), pa sve do likovnih rešenja na samim grafičkim listovima.


Početna inspiracija za ovu izložbu je nastala posmatranjem "iščašenih" arhitektonskih zdanja sa početka dvadesetog veka koja i dan danas začuđuju, zadivljuju i navode na razmišljanje i razne asocijacije. Iako motivi na predstavljenim radovima na prvi pogled vizuelno asociraju samo na arhitektonske objekte, oni u sebi sadrže mnoštvo skrivenih simbola i detalja koji svedoče o misaonim tokovima u procesu nastajanja svakog dela, od predloška do izložbenog eksponata.


Kadriranjem, uveličavanjem, slobodnom intervencijom, kao i komponovanjem elemenata postojećih zdanja, nastali su novi, lični prikazi pretočeni u radove na ovoj izložbi.


Ova izložba, takođe, predstavlja i omaž svim mislećim ljudima,  bili oni velemajstori ili ne."


Nadežda Markovski


 


 


Datum objavljivanja: 30.10.2008.