Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Nada Denić & Milan Jakšić: Duboko crna , Pokret granice

Galerija savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva Izložba grafike DUBOKO CRNA / DEEP BLACK POKRET GRANICE / MOVE BORDERS Nada Denić i Milan Jakšić 5 – 21. aprila 2023. Otvaranje: 5. april, u 19.00


 


 


Na izložbi će biti predstavljene grafike izvedene u tehnici suve igle, koji su nastali od 2020 godine do danas. To je bilo vreme LOOK OUT, vreme koje je iz korena promenilo našu stvarnost. Iz vremena optimizma prethodnih decenija osvanuli smo u postpandemijskom vremenu opšte ravnodušnosti. Sada smo svesni da je u ljudskom društvu moguće i kretanje unazad.  Naziv izložbe sugeriše da grafike koje nastaju tehnikom suve igle, popunjavanjem i šrafiranjem ploče čeličnom iglom daju specifičnu baršunasgu, duboku crnu boju na papiru, koja daje poseban efekat. Odnos između duboke crne kao fleke i papira bele boje pokrenuo je u nama veliki broj pitanja na koja smo pokušali da odgovorimo kroz ovu izložbu. Efekat ovako odštampane crne boje na grafikama odredio je i formu grafika i mere crne i bele boje koje ih definišu.

      autori





Moje grafike su nastavak istraživanja i prakse sagledavanja vizuelnih objekata koji se ponavljaju, kao opšte prepoznatljive industrijske šare na teksgilu ili tapetima. predstavljeni su odnosi većih i manjih crnih površina koje se ponavljaju u nizu vertikalnih i horizontalnih savremenih grafizama. sada te industrijske šare, koje su opšte poznate, posgaju grafike, odnosno, umetnički predmet koji odišu duhom vremena, umnožavanjem i ređanjem ovih simbola pokušavam u isto vreme da ih trivilarizujem, umetnost treba da ih svede na minimalni značaj, da ih prikaže ono što one i jesu, kao geometrijske znake i osnovu za umetničku grafiku o našem vremenu. Iako znam da ljudsko oko ima sklonost da u svemu pa  i u apstrakciji vidi fabulu i naraciju.

Nada Denić





Sve moje grafike polaze od ideja i filozofije granica kojima sam se bavio tokom predhodne i tekuće decenije. Ovo opredeljenje je zasnovano na stvarnom okruženju koje već decenijama nosi karakter „zatvorenog društva“. Na ovim grafikama pokušao sam da to, u uslovima kolektivnog osećanja teskobe još bolje objasnim i pokažem. Tema grafika su svakodnevni industrijski predmeti, kuhinjski pribor, testere i daske za toalete i drugo koji su predstavljeni kao crni objekti i fleke, kao i geometrijski crteži širokih crnih linija koji treba da prikažu prostor, koji je omeđen. Ovi crni predmeti  nose u sebi opipljivu dramu i istovremeno sugeriše se postojanje crno-belog sveta kao karaktera savremene civilizacije, koja je omeđena silama van ljudske moći.

Milan Jakšić







Milan Jakšić je Završio Pravni fakultet u Beogradu 1977. godine. Od 1976 do 1979. godine, studirao sam na Likovnoj akademiji u Novom Sadu. Član Udruženja likovnih umetnika Vojvodine od 1985. godine. Zajedno sa Nadom Denić od od 2006. godine osnivao je dve likovne manifestracije, Bijenale crteža Srbije i Međunarodni Bijenale grafičke umetnosti EX LIBRIS.

Najvažnije umetničke aktivnosti do sada:

Od 1971 profesionalno se bavi slikarstvom. Od tada počinje i njegova izlagačka aktivnost. Prvu samostalnu izložbu otvorio 1974. godine.Član je međunarodne umetničke grupe Deep Black i grupe grafičara Lutajući otisak. Radovi se nalaze u muzejima, galerijama i kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Izlagao na više od 500 kolektivnih i 35 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovao u radu umetničkih radionica i likovnih kolonija u Srbiji, Sloveniji, Mađarskoj, Rumuniji, Nemačka, Tunisu. Bio  je učesnik u nekoliko međunarodnih i domaćih umetničkih projekata, kao što su: Umetnost u Vojvodini danas, Novi Sad 2007, Deep Black, The Print Connection, Keln, Nemačka, Liverpul, Engleska i Pančevo, Srbija 2014-2015, Ukrštanje klasičnog i inovativnog: Savremene grafika  Budimpešta-Novi Sad,2011,  Izložba grafika, VIAGGIO IMMAGINARIO, Benevento, Arkos Italija, 235 km/100 years-Serbian and Austrian Artist Now, Beč 2014, Slutnja-Krv-Nada, izložba 100 godina srpskog slikarstva, Kunstlerhaus, Beč 2014., Izložba Kunst in Dorf, Remont galerija, Beograd 2016, Nepodnošljiva Lakoća Tranzicije, Pariz 2017, Francuska, Međunarodna izložba Dunavski dijalozi, Novi Sad 2017, Međunarodni simpozijum  Atelje Brankuši, Rumunija i međunarodna izložba grafika Tribina, Kluž, Rumunija.

Dobitnik je nagrada za slikarstvo, crtež i grafiku i nagrade za društveno angažovanje u oblasti kulture.











Nada Denić je završila likovnu akademiju u Beogradu 1979. godine.  Godine 1981. završila postdiplomske studije na odseku vajarstva u Beogradu. Član Udruženja likovnih umetnika Srbije od 1980. Zajedno sa Milanom Jakšićem, osnivač sam dve likovne manifestracije, Bijenale crteža Srbije i Međunarodni Bijenale grafičke umetnosti EX LIBRIS.

Najvažnije umetničke aktivnosti do sada:

Član međunarodne umetničke grupe Deep Black i grupe grafičara Lutajući otisak. Radovi mi se nalaze u muzejima, galerijama i kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Izlagala  na više od 500 kolektivnih i 37 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovala u radu umetničkih radionica i likovnih kolonija u Srbiji, Sloveniji, Mađarskoj, Nemačkoj, Rumuniji i Tunisu. Bila je učesnik u nekoliko međunarodnih i domaćih umetničkih projekata, kao što su: Svetska izložba nagrađenih autora grafike, Nirberg, Nemačka, Katovice Poljska, 2001. Umetnost u Vojvodini danas, Novi Sad 2007, Deep Black, The Print Connection, Keln, Nemačka, Liverpul, Engleska i Pančevo, Srbija 2014-2015, Simpozijum jugoslovenske kolonije za skulpturu, Subotica, Međunarodne  vajarske  kolonije  Bakar, Bor, Prilep, Makedonija, vajarska kolonija, Danilovgrad, Crna Gora, 32. Međunarodni vajarski simpozijum TERRA, Kikinda, 1985-2014, Međunarodna izložba,   56 DONNE AMOROSE, Latina. Italija, Izložba grafika, VIAGGIO IMMAGINARIO, Benevento, Arkos Italija, 235 km/100 years-Serbian and Austrian Artist Now, Beč 2014, Izložba kunst in Dorf, Remont galerija, Beograd 2016, Međunarodna izložba Dunavski dijalozi, Novi Sad 2014., i međunarodna izložba grafika Tribina, Kluž, Rumunija

Dobitnica nagrada za skulpturu, keramiku slikarstvo i grafiku.


 



 


Datum objavljivanja: 30.03.2023.