Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Na otvorenom drumu

Pokretanje mrežnog partnerskog projekta razvoja i podrške savremenom kulturnom i umetničkom stvaralaštvu redak je primer u Srbiji. Otvoreni put E-761 je upravo takav program, pokrenut 2005. godine, na inicijativu Švajcarskog programa za kulturu Srbija i Crna Gora – Pro Helvetia / SDC, realizovan tokom naredne tri godine od strane nezavisnih udruženja iz Užica, Požege, Čačka i Kraljeva.

 


Jedan od ciljeva programa bio je da podstakne i podrži inovativnu umetničku produkciju u regionu Kraljevo-Čačak-Požega-Užice.


"Umetnička produkcija programa Otvoreni put E-761 sažima u relativno kratkom periodu mnoštvo akcija, pojava, fenomena, problema, usmerenja i promena. Neujednačeni karakteri lokalnih umetničkih scena pomenutih gradova u trenutku kada je program pokrenut, kao i promene ostvarene tokom realizacije programa E761, ne trpe tradicionalni istoričarsko-umetnički pristup finalnih i preciznih definicija i klasifikacija po stilskim, generacijskim i sličnim parametrima, koji se uglavnom primenjuju u praksi. Nastojanje da se ta scena i Otvoreni put E-761, kao savremena umetnička inicijativa, isprate dosledno, izvan bilo kakvih hijerarhijskih selekcija, učinilo je da ova izložba i tekst koji je prati, budu jedna otvorena struktura u kojoj su predstavljeni, istorizovani, dijagnostifikovani, pre svega, osnovni podaci o umetničkoj produkciji koja je nastajala unutar samoga programa. Sve to uslovljava da se posao kustosa selektora svede na istorizovanje pojava, isticanje određenih inovacija, beleženje pojedinih tokova, praćenje kontinuiteta ili diskontinuiteta i naslućivanje nastavka u vidu novih inicijativa." Slađana Varagić, selektorka retrospektivne izložbe (odlomak teksta iz kataloga)


 


Datum objavljivanja: 12.07.2008.