Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Na današnji dan, 11. oktobra 1873. godine, rođena je Nadežda Petrović

Na današnji dan, 11. oktobra 1873. godine, rođena je Nadežda Petrović. NJen rođendan obeležićemo svečanim otvaranjem naše izložbe Nadežda Petrović. Modernost i nacija u njenom rodnom Čačku.


 


U godini ovog važnog jubileja - proslavi 150. godišnjice rođenja velike Nadežde Petrović, nakon višegodišnjih nastojanja Narodnog muzeja Srbije da revitalizuje objekat i da rad Spomen-muzeja Nadežde i Rastka Petrovića uskladi sa savremenim muzeološkim standardima, saglasno finalnim aktivnostima na realizaciji projekta sanacije i adaptacije objekta Muzeja, u toku je javna nabavka za izbor izvođača radova.







Dragocena umetnička dela, bogata bibliteka, vredna dokumentarna, rukopisna i knjižna građa iz fonda Spomen-muzeja nezaobilazan je i sastavni deo izložbenih projekata Narodnog muzeja Srbije, ali i važnih projekata međuinstitucionalne saradnje, zahvaljujući kojima neprocenjiva baština postaje znana i dostupna svima. Fond Spomen-muzeja čine izuzetna dela Nadežde i Rastka Petrovića - trideset Nadeždinih kapitalnih likovnih ostvarenja, sedam akvarela Rastka Petrovića, njegova biblioteka, gramofonske ploče i putopisni filmovi. Zaostavštinu Rastka Petrovića pored važne rukopisne građe čine i dela ključnih protagonista istorijskih avangardi poput Pikasa, Kislinga, Modiljanija, Ernsta i drugih, kao i inspirativni umetnički predmeti različitih namena, estetskih i upotrebnih vrednosti, uz etnološke predmete koji pripadaju kulturama afričkih i američkih naroda.







Zahvaljujući sestri Nadežde i Rastka Petrovića, LJubici Luković koja je 1975. godine zaveštala Narodnom muzeju umetničke i lične predmete velikana srpske kulture, kao i svoju porodičnu kuću namenjenu muzejskom životu legata, sačuvana je dragocena baština koja svedoči o interesovanjima i dostignućima Nadežde i Rastka, o njihovoj upućenosti i uključenosti u savremene tokove srpske i evropske kulture.







Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda utvrdio je 1974. godine Spomen-muzej Nadežde i Rastka Petrovića za nepokretno kulturno dobro čime muzej uživa status spomenika kulture. Nakon kratkotrajnog funkcionisanja Spomen-muzeja do 1986. godine, kada je morao biti zatvoren usled lošeg stanja objekta i nepovoljnih uslova, sada je pred nama, nakon izrađene projektno-tehničke dokumentacije sanacije i adaptacije, temeljna obnova zdanja u Profesorskoj koloniji.


 



Datum objavljivanja: 11.10.2023.