Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Mwana Hiti: Više od lutke

U Muzeju afričke umetnosti, u sredu 17. decembra u 19 časova, biće otvorena izložba pod nazivom "MWANA HITI: VIŠE OD LUTKE" , iz privatne zbirke belgijskog kolekcionara Giber Ersona. Autor izložbe je Emilia Epštajn, kustos Muzeja afričke umetnosti.

 


Izložbu će otvoriti dr Senka Kovač, profesor Filozofskog fakulteta, Odeljenja za etnologiju i antropologiju, kao i gospodin Giber Erson.


Na izložbi "Mwana hiti: više od lutke" predstavljena je minijaturna skulptura u drvetu, koja se i kao motiv ponavlja na različitim vrstama predmeta karakterističnim za likovni izraz naroda Zaramo i Kvere iz Tanzanije. U pitanju je svedena i geometrizovana predstava ljudskog tela, stubolikog trupa sa naznačenim pupkom, grudima i glavom na čijem su vrhu jedna ili dve krestolike forme, kao i bočna sferična ispupčenja.


Na ovaj način oblikovane figure u kulturama Zaramo i Kvere postoje  kao zamena za dete ili muža, koje devojčice u periodu pre rituala inicijacije (ceremonijalnog uvođenja u svet odraslih)imaju obavezu da neguju kao živo biće. Stilizovane drvene figure javljaju se kao simbolična predstava oba pola, a devojčice daju figuricama imena stvarnih ili mitskih predaka i čuvaju ih na posebnim stolicama u kolibama udaljenim od naselja.


Mvana hiti figure su zbog svoje veličine i forme, kao i konteksta u kojem su se javljale (prvenstveno ženskim inicijacijama) veoma dugo smatrane lutkama u klasičnom smislu reči, dakle vrstom igračke kako se u zapadnom svetu posmatra slično uobličen predmet. Ove figure zapravo poseduju daleko šira svojstva: one su pre svega materijalizovana, sveta religijska spona u  životnom lancu predaka i njihovih potomaka. Semantika termina mvana hiti vezuje se za značenja: dete od drveta (kao materijala), dete drveta, ali i dete inicijacijske stolice i dete klana. Takođe, estetska rešenja mvana hiti figura, koja su prisutna i na drugim vrstama predmeta koji se koriste u ceremonijalnim i svečanim prilikama, ukazuju na izuzetnu važnost simbolike koju nose za čitavu zajednicu. Mvana hiti javlja se kao ukras na češljevima, otkrivajući klansku pripadnost, lični status, prestiž i bogatstvo nosioca. Kod naroda Zaramo vođe su nosile štapove sa dve mvana hiti figure na vrhu kao obeležje autoriteta. Krećući se kroz različite situacije ili kontekste, mvana hiti nosila je sveta, statusna, magijska, religijska svojstva koja počivaju na autoritetu predaka.


Među 80 eksponata iz zbirke Erson predstavljenih na izložbi u Muzeju afričke umetnosti mogu se videti male stubolike inicijacijske figure, štapovi statusno povlašćenih članova zajednice, teralice za muve sačinjene od mvana hiti drvene drške i dlaka s repa divlje životinje, kutija za čuvanje lekovito-magijskih supstanci, nadgrobni stub i stolica-presto, kašike za ceremonijalno pripremanje, služenje i konzumiranje hrane, kao i više od četrdeset ukrasa za kosu, češljeva i ukosnica.


Portfolio Muzej afričke umetnosti


Datum objavljivanja: 15.12.2008.