Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Muzički oblik

Italijanski institut za kulturu u Beogradu predstavlja u okviru svog programa Muzički oblik, umetničko - zvučnu instalaciju kompozitora Mikelanđela Luponea i vizuelne umetnice Liće Galicije.

 


Muzički oblik je umetničko-zvučna instalacija kompozitora Mikelanđela Luponea i vizuelne umetnice Liće Galicije, nastala na poziv Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu i premijerno predstavljena u sedištu Instituta. 


Instalaciju čine četiri velika dela raspoređena u izložbenim prostorijama Palate Italija. Zasniva se na inovativnim tehnologijama pod imenom Planofoni®, koje su razvijene na CRM-u u Rimu. Planofoni® su vibrirajući zvučni sistemi koje čine paneli različitog materijala (drvo, bakar, gvožđe). Oni proizvode zvuk čija boja zavisi od materijala, od  geometrijskog oblika, od mesta na kojem se nalaze i zakrivljenosti površina i njihovih zapremina. Ova četiri rada u stanju su da se među sobom integrišu u interakciji sa publikom i da se prilagođavaju prostoru u kojem se nalaze. Aktivno učestvovanje publike je neophodan preduslov za oživljavanje instalacije, a njihovo sudelovanje određuje kako promene  izražajne forme, tako i muzičke promene. 


Specifičnosti poimanja ove instalacije, odnos između izražajnih zahteva i tehnološkog izbora zahtevali su interdisciplinarno istraživanje, u kojem je pored dvoje gorenavedenih umetnika, učestvovalo i troje muzičara, jedan arhitekta, jedan fizičar, dva inženjera zadužena za proveru algoritma, jedan inženjer zadužen za proveru uređaja i jedan inženjer zvuka.


 


Datum objavljivanja: 21.03.2008.