Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Muzeografija Karla Skarpe

U Galeriji Artget, Kulturnog centra Beograda, 3. jula, u 21h, održaće se predavanje Muzeografija Karla Skarpe.Predavač je Alba Di Lieto, arhitekta, Muzej Kastelvekio.

 


Usamljeni protagonista arhitekture XX veka, Karlo Skarpa (Venecija 1906 - Sendaj 1978) ostavio je u italijanskoj arhitekturi pečat koji je nemoguće imitirati. Svojim inovativnim doprinosom na polju postavki i realizacije muzeja daje Italiji u posleratnom periodu obnovljeni muzeografski model.


Strast prema umetničkim delima uzrokovala je njegovu naklonost ka "stvaranju muzeja (pre nego) nebodera", a inspirisan ovom privlačnošću, posvećuje se projektovanju izložbi čija je postavka izuzetno prefinjena. Skarpa je autor postavke nekih od najprestižnijih italijanskih muzeja, kao što su, na primer, Galerije Akademije i Muzej Korer u Veneciji, Palata Abatelis u Palermu, Gipsoteka Kanoviana u Posanju, Trevizo, nekoliko sala Galerije Ufici u Firenci i Muzeja Kastelvekio u Veroni.


Alba Di Lieto koja je diplomirala arhitekturu u Veneciji, čuvar je arhiva Karla Skarpe pri Upravi gradskih muzeja umetnosti i spomenika u Veroni, gde se i bavi aktivnostima koje su vezane za očuvanje i vrednovanje grafičkih arhitektonskih fondova i održavanje i restauraciju Skarpinog dela u muzeju Kastelvekio. Zajedno sa Ričardom Marfijem i Arigom Rudijem, priredila je 1991. izložbu Karlo Skarpa & Kastelvekio; 1999. sarađivala je na prvoj severnoameričkoj izložbi posvećenoj Karlu Skarpi, koju je organizovao Centre Canadien d’Architecture,"Carlo Scarpa, architecte: composer avec l’historie", a godine 2000. na jako važnoj izložbi u Veroni i Vičenci Karlo Skarpa. Izložbe i muzeji 1944/1976. Kuće i predeli 1972/1978. Poslednjih godina je koordinirala realizaciju sajta www.archiviocarloscarpa.it, a 2006. je, povodom stogodišnjice Skarpinog rođenja, izdala katalog Crteži Karla Skarpe za Kastelvekio.


Portfolio Kulturni centar Beograda


 


Datum objavljivanja: 02.07.2008.