Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Muzejski klub

U petak, 14. marta, u 19. časova, u Galeriji Narodnog muzeja Valjevo, biće otvorena promotivna izložba prigodnog muzejskog, suvenirsko – edukativnog materijala, koji će u buduće biti distribuirani u muzejskom gif-šopu, u prijemnoj sali na ulazu u stalnu postavku.

 


Muzejski klub je zamišljen kao mesto gde, u prijatnoj atmosveri iz tihu muziku i prigodne video projekcije, posetioci muzejskih postavki i izložbi u galeriji mogu da predahnu i da se osveže, kao mesto gde će se odvijati različiti edukativni i kulturni programi kamernog tipa, ali i mesto gde Valjevci željni prijatne atmosvere, mogu da dođu, sami ili sa svojim gostima i poslovnim partnerima.   



Istovremeno sa otvaranjem kluba u Galeriji valjevskog muzeja će biti prezentovan i muzejski edukativno-suvenirski materijal. Duži niz godina u Valjevu ne postoje prigodni gradski suveniri. Ako se povremeno i pojave neki suveniri, oni su ili opšteg karaktera i ne odražavaju specifičnosti Valjeva, ili nemaju osnovne atribuete suvenira. Sa otvaranjem muzejskog šopa Valjevci i gosti grada na Kolubari će dobiti priliku da nabave poklone i suvenire koji na najdirektniji način asociraju na sadržaje muzeja, a time i samoga grada, a koji istovremeno imaju i informativni i edukativni značaj. Spektar ponuđenih proizvoda je veoma širok. Pored uobičajenih muzejskih kataloga i vodiča, prvu grupu proizvoda čine popularno pisana džepna izdanja iz edicije Putokazi. To su knjige o prošlosti Valjeva, Brankovini i porodici Nenadović, kao i CD i DVD izdanja sa filmovima o Muzeju, Valjevu i Nenadovićima. Pored knjiga valjevski muzej svojim sugrađanima i gostima grada nudi i prigodne figure sa likovima poznatih Valjevaca (od Alekse Nenadovića i Ilije Birčanina do vojvode Živojina Mišića), ali i makete prepoznatljivih valjevskih građevina: od vizantijske crkve iz 5. veka, preko Muselimovog konaka do Kule Nenadovića. Kula Nenadovića (a ubrzo i drugi objekti) se mlađim ali i starijim poseticima nudi i u obliku papirne makete koju sami mogu da sklope. Ove suvenire prate i sertifikat-brošurice sa biografijama, odnosno istorijatom ličnosti ili objekta koje prikazuju. Među ponuđenim suvenirima se nalazi i preko 30 različitih motiva razglednica i više desetina drugih zanimljivih proizvoda koji reprezentuju muzej i Valjevo.


 



Datum objavljivanja: 10.03.2008.