Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Muzej u Smederevu

Muzej u Smederevu poziva sve posetioce da iskoriste priliku da u subotu, 17. maja 2008. od 17 časova do ponoći provedu deo noći u obilasku stalne muzejske postavke.


 


"Kustosi smederevskog muzeja će tokom ove noći biti sa posetiocima kako bi im olakšali putovanje kroz uzbudljivu viševekovnu prošlost smederevskog kraja. Smederevski muzej će svim posetiocima omogućiti da u toku ove noći kupe popularne vodiče  i kataloge u izdanju Muzeja u Smederevu po promotivnoj ceni od 50 dinara.

Koristimo priliku da Vas još jednom podsetimo da je Muzej u Smederevu zavičajna muzejska ustanova kompleksnog tipa i da se u salama stalne postavke mogu videti brojni originalni predmeti iz najrazličitijih vremenskih perioda i istorijskih epoha, počevši od praistorije, preko antike i srednjeg veka, do sredine XX veka.

Kao poseban kuriozitet ističemo da će na samom ulazu u Muzej biti izložen jedan od najznačajnijih predmeta arheološke zbirke Muzeja u Smederevu – Rimska bronzana lucerna, simbol uzvišenosti i prefinjenosti rimske civilizacije na ovim prostorima i svedočanstvo rađanja hrišćanske umetnosti i početka nove, hrišćanske epohe ovog kraja.

Sa ponosom ističemo da je ovaj predmet tokom većeg dela prošle, 2007. godine bio izložen na jednom od najznačanijih događaja u kulturi Evrope – izložbi (Konstantin Der Grosse) održanoj u nemačkom gradu Triru, posvećenoj jednom od najznamenitijih rimskih imperatora – Konstantinu Velikom i njegovom vremenu."


Miroslav Lazić kustos-saradnik


 


 



Datum objavljivanja: 15.05.2008.