Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Muzej u pokretu u Šapcu

U okviru projekta «Muzej u pokretu» Muzeja savremene umetnosti, Beograd,
u Narodnom Muzeju u Šapcu, biće otvorena izložba: "Pokret u skulpturi - Skulptura u pokretu". Otvaranje je u četvrtak, 19. februara u 18.30 časova. Autor i kustos izložbe je Rajka Bošković, kustos Zbirke skulpture MSU Beograd.

 


Izložba pod nazivom Pokret u skulpturi/Skulptura u pokretu nudi uvid u mogućnosti izraza pokreta u skulpturi.  


Na izložbi se prezentuju dve mogućnosti čitanja skulptorske forme, i to kroz konvencionalno shvatanje i prikazivanje realnog pokreta, ali i kroz nove mogućnosti shvatanja i izraza skulpturalne forme uočavanjem nagoveštenog pokreta.


Izložba je osmišljena u dva segmenta. U prvom su predstavljene mogućnosti pokreta u skulpturi, sto je svojstveno izrazu pokreta figuralne forme, dok drugi segment izložbe  tretira fenomen skulpture u pokretu, koji je sagledan i prezentovan putem dela u kojima je stanje pokreta ostvareno energizacijom mase ili nagoveštenim dinamizmom oblika. 


U tom smislu je povodom ove izložbe i  nastala sintagma skulptura u pokretu, s obzirom na to da u savremenoj orijentaciji shvatanja skulpturalnog objekta važno mesto pripada upravo uočavanju energizovanih stanja forme. Cilj izložbe je da ukaže na taj novi aspekt sagledavanja pokreta u skulpturi kroz uočavanje potencije pokreta u stanju latentne, naslućene energizacije forme, čime se otvaraju i nove mogućnosti čitanja skulptorske forme. 


Na izložbi će biti 24 skulpture od 16 renomiranih umetnika kao sto su Petar Palavičini, Sreten Stojanović, Risto Stijović, Boris Anastasijević, Vojin Stojić, Petar Hadži Boškov, Olga Jančić, Sava Sandić, Predrag Lisičić, Šime Vulas, Ivan Kožarić, Vojin Bakić, Ante Marinović, Vasko Lipovac, Zdenko Kalin i Vladeta Petrić.

Izložba će biti otvorena do četvrtka, 12. marta 2009. godine.


Portfolio Muzej savremene umetnosti Beograd


 


Datum objavljivanja: 13.02.2009.