Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Muzej u pokretu u Novom Sadu

U petak, 15. maja u 20.30 časova u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu biće otvorena izložba, "On / Bez akta". Izložba se organizuje u okviru projekta "Muzej u pokretu", Muzeja savremene umetnosti Beograd. Autor izložbe je Vesna Milić.

 


Izložba ON / Bez akta je drugi projekat realizovan na sadržaju zbirki Muzeja savremene umetnosti (Beograd) koji se bavi socijalnom istorijom na prostorima i u vremenu nekadašnje Jugoslavije i posle nje i ima edukativni karakter u smislu promocije muzejskih zbirki i izložbi kao resursa okruženja u procesu učenja. Izbor od 38 umetničkih dela nastalih u različitim medijima (slika, skulptura, crtež, grafika, fotografija i film), u vremenskom periodu između 1947. i 2005, treba da naglasi i  ravnopravnost vizuelnih medija. 


Politička ravnopravnost u drugoj polovini veka obezbedila je ženi građanska prava i javni i politički angažman. Iako u formalno-pravnom smislu nije pretrpela promene, muška pozicija se ipak pomerila u korist ženske emancipacije. Ulazak žene na javnu scenu uticao je i na promene u privatnom životu i običajnom pravu te se vizuelne predstave savremenog muškarca sve češće sreću i u privatnim prostorima. Ipak, muškarac, kao tema umetnosti druge polovine dvadesetog veka na prostorima nekadašnje Jugoslavije, funkcioniše pre svega kao model u svhu likovnih istraživanja različitih umetničkih praksi. Ženska emancipacija, dakle, nije ni na koji način uspela da ugrozi mušku dominaciju.


Izložba traje do 5. juna. 


Projekat «Muzej u pokretu» čini deset monografskih i tematskih izložbi sa delima iz zbirki Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i namenjen je izlaganju u muzejima i ustanovama muzejskog tipa u Srbiji i regionu, tokom 2008. i 2009. godine, u periodu rekonstrukcije zgrade na Ušću. Ovim projektom MSU održava kontinuitet u reprezentovanju dela iz svojih zbirki, intenzivira saradnju sa relevantnim institucijama i upoznaje širu kulturnu javnost

Srbije sa značajnim delima i stvaraocima jugoslovenske umetnosti 20. veka.


Portfolio Muzej savremene umetnosti Beograd


 


Datum objavljivanja: 06.05.2009.