Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Muzej u pokretu u Kraljevu

U okviru projekta "Muzej u pokretu" Muzeja savremene umetnosti Beograd u
Narodnom Muzeju u Kraljevu, biće otvorena izložba: "Pokret u skulpturi - Skulptura u pokretu", dela iz kolekcije MSU.Svečano otvaranje izložbe biće u utorak, 5. maja u 19 časova. Autor i kustos: mr Rajka Bošković

 


Izložba POKRET U SKULPTURI/SKULPTURA U POKRETU, prvi put održana u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu (u periodu od 24. juna - 14. avgusta 2006), nakon što je uvrštena u projekat Muzej u pokretu MSU (u okviru putujućih izložbi po muzejima i srodnim institucijama po Srbiji), predstavljena je tokom 2008/09 godine u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu (od 12. septembra do 5. oktobara 2008), Narodnom muzeju u Šapcu (od 19. februara do 12. marta 2009), a tokom maja će biti u Narodnom muzeju u Kraljevu (od 5. do 27. maja 2009). 


Još od prvobitnih prikaza čoveka u pokretu u paleolitskoj umetnosti do savremene umetnosti danas, na početku 21. veka, pokret je fenomen kojeg umetnici sa nesmanjenim zanimanjem pokušavaju da protumače i izraze u umetnosti.  Na izložbi se predočavaju dve mogućnosti čitanja i tumačenja pokreta u skulpturi, pre svega kroz predstavu pokreta ljudskog tela (u figurinama Petra Palavičinija , Riste Stijovića, Sretena Stojanovića, Borisa Anastasijevića i dr.), ali i kroz uočavanje nagoveštenog pokreta (u delima Vojina Bakića, Olge Jančić, Save Sandića, Sime Vulasa i dr). 


Savremena osetljivost otvara nove mogućnosti uočavanja i doživljaja vizuelne forme. Zbog toga se i pokret u savremenim mogućnostima umetničkog izraza može sagledati kroz vizuelnu dejstvenost same skulptorske mase ili kroz tek nagovešteni dinamizam oblika. U tom smislu je izložba osmišljena u dva dela - prvi deo obuhvata dela koja

predočavaju pokret figuralne forme, a drugi dela u kojima je pokret, kroz dinamizam oblika, tek nagovešten. 


Od predstave realnog pokreta figuralne forme došlo se do izraza same biti pokreta - kao prikaza sugestivnog stanja koji u sebi nosi sve njegove bitne karakteristike (bez ikakvih pojedinosti koje bi odvlačile pažnju od suštine). Osnovna ideja izložbe je upravo da ukaže na to da je u shvatanju i prikazivanju pokreta u umetnosti pređen put od realno predstavljenog pokreta do sublimisanog izraza same ideje pokreta, oslobođenog svake opisnosti i doslovnosti u umetničkom izrazu.


Projekat "Muzej u pokretu" čini deset monografskih i tematskih izložbi sa delima iz zbirki Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i namenjen je izlaganju u muzejima i ustanovama muzejskog tipa u Srbiji i regionu, tokom 2008. i 2009. godine, u periodu rekonstrukcije zgrade na Ušću. Ovim projektom MSU održava kontinuitet u reprezentovanju dela iz svojih zbirki, intenzivira saradnju sa relevantnim institucijama i upoznaje širu kulturnu javnost Srbije sa značajnim delima i stvaraocima jugoslovenske umetnosti 20. veka.


Izložba u Narodnom muzeju u Kraljevu otvorena je do 27. maja, 2009. godine.


Portfolio Muzej savremene umetnosti  Beograd


 


Datum objavljivanja: 28.04.2009.