Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Muzej se otvorio. Šta sad ?

Okrugli sto, "Muzej se otvorio. Šta sad ?" Narodni muzej, Trg republike 1a, Beograd
17. jul, 2018. godine u 11 sati.

 


Otvaranja državnih muzeja nakon adaptacije uvek su veliki događaji za nacionalnu kulturu. Svojim obnovljenim stalnim postavkama muzeji javnosti predstavljaju nove narative i mogućnosti tumačenja prošlosti posredstvom odabranih predmeta, istovremeno uvodeći savremene modele komunikacije koji uključuju nove tehnologije i saradnju sa kreativnim industrijama. Istovremeno, otvaranjem svojih vrata i sadržaja za javnost, muzeji se potvrđuju kao mesta edukacije, ali i turističke ponude što unapređuje njihovu društvenu ulogu.

U proteklih godinu dana u Srbiji su, nakon rekonstrukcije zgrada i realizacije novih muzejskih postavki, otvorena tri muzeja: Galerija Matice srpske (1. jun 2017.), Muzej savremene umetnosti u Beogradu (20. oktobar 2017.) i Narodni muzej u Beogradu (28. jun 2018. godine). NJihova otvaranja imaju višestruki značaj i uticaj, kako na unapređenje muzejske struke i proširenje turističke ponude, tako i na svakodnevni život pa samim tim i kvalitet života građana i građanki Republike Srbije.

Da li je otvaranje muzeja nakon adaptacije kraj posla ili početak nove faze u životu muzeja? Kako se različite muzejske ustanove odnose prema tom pitanju i kako ponovno otvaranje utiče na redifiniciju njihove stalne postavke i programske delatnosti, neka su od pitanja o kojima će se razgovarati na okruglom stolu Muzej se otvorio. Šta sad?

Specijalni gost okruglog stola biće gospodin Kristijan Šiklgruber (Mr. Christian Schicklgruber), direktor Velt muzeja u Beču (Welt Museum in Vienna), koji je otvoren krajem 2017. godine. Pored njega svoja iskustva podeliće: Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu, Slobodan Nakarada, direktor

Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske u Novom Sadu. Okrugli sto će moderirati dr Nikola Krstović, docent na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu na predmetu Muzeologija.


 


 


Datum objavljivanja: 17.07.2018.