Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Muzej savremene umetnosti u proširenom polju

Juče je u MSUB održana međunarodna konferencija „Muzej savremene umetnosti u proširenom polju“

 





 

Centralni događaj u okviru Završne konferencije projekta „BITE of Art“, pod nazivom „Muzej savremene umetnosti u proširenom polju“, održan je 17. novembra 2021. godine u Beogradu. Organizatori događaja bili su Muzej savremene umetnosti Beograd i međunarodna inicijativa „BITE of Art“. Ovaj događaj okupio je kustose i predstavnike nekih od najznačajnijih kulturno-umetničkih institucija iz Evrope kako bi ih uključio u dijalog o aktuelnim tokovima i budućnosti savremene umetnosti, kao i o načinima za unapređenje rada muzeja kroz međunarodnu saradnju, korišćenje savremenih tehnologija i privlačenje nove publike.



Konferencija je istovremeno otvorila prostor za promociju dostignuća projekta „BITE of Art“, podržanog od strane programa „Kreativna Evropa“ Evropske komisije, kao najbolje rangiranog projekta na nivou cele Evrope za 2019. godinu. Pored brojnih gostiju koji su Konferenciji prisustvovali u prostorijama Muzeja savremene umetnosti Beograd, ovaj skup je bilo moguće pratiti uživo putem strima na društvenim mrežama.

 

Konferenciju je otvorila i moderirala direktorka Muzeja savremene umetnosti u Beogradu Marijana Kolarić koja je predstavila dostignuća i tekuće aktivnosti ove institucije na polju promocije savremene umetnosti u Srbiji.

Nakon nje, redom su se obraćali Izabel Bertoloti - direktorka Muzeja savremene umetnosti u Lionu, Gunar B. Kvaran - bivši direktora privatnog „Astrup Fearnley“ muzeja u Oslu, Žan-Maks Kolard - kustos muzeja „Centre Pomipidou“ u Parizu, Holger Renberg - direktor muzeja „Heart – Hearning Art“ iz Danske i Branko Franceschi - direktor „Nacionalnog muzeja moderne umetnosti“ u Zagrebu. Svako od njih predstavio je inovativne pristupe rada svojih institucija u cilju osnaživanja i popularizovanja savremene umetnosti među građanima.

 

Nakon toga, programski direktor međunarodne inicijative “BITE of Art” - Ivan Despotović, predstavio je dostignuća ovog projekta i načine za unapređivanje rada kulturnih operatera u oblasti savremene umetnosti, a na polju dinamizacije galerijskih i muzejskih prostora i komunikacije sa publikom.

 

Izabel Bertoloti - direktorka Muzeja savremene umetnosti u Lionu, Francuska,  predstavila je svojevrsnu studiju slučaja uspešne i plodonosne saradnje koju je njen muzej ostvario sa Muzejom lepih umetnosti u Lionu.

 

Gunar B. Kvaran govorio je, iz perspektive bivšeg direktora privatnog „Astrup Fearnley“ muzeja u Oslu, o ulozi privatnih muzeja i galerija u skandinavskom umetničkom svetu u kome je uloga državnih institucija u oblikovanju kulturne ponude izuzetno dominantna.

 

Nakon njega obratio se Žan-Maks Kolard, kustos muzeja „Centre Pomipidou“ u Parizu, koji je predstavio rad departmana za govor koji funkcioniše u okviru ove institucije i načine na koje je moguće demokratizovati rad muzeja kroz uključivanje ljudi iz svih kategorija društva u kreiranje umetnosti kroz dijaloge i forume.

 

Holger Renberg, direktor muzeja „Heart – Hearning Art“ iz Danske u okviru svog izlaganja istakao je ulogu koju regionalni muzeji savremene umetnosti imaju u razvoju nacionalne i međunarodne kulturne scene i ponude.

 

Branko Franceschi, direktor „Nacionalnog muzeja moderne umetnosti“ u Zagrebu, podelio je svoja iskustva vođenja ovog muzeja i načine na koji je privukao novu publiku kroz unapređenje postavke i nuđenje pratećih sadržaja posetiocima.

 

Nakon završetka programa Konferencije organizovano je kustosko vođenje kroz retrospektivnu izložbu Vladimira Veličkovića „Figura kao izraz egzistencije" koja je trenutno postavljena u Muzeju savremene umetnosti. A učesnici u konferenciji pogledali su i izložbe „Nema buđenja” Kate Mijatović u Galeriji – legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolaković i „Smrt (na) ekranu- Death ON/OF Screen” Mladena Miljanovića u Salonu MSUB.

 

 

Ova konferencija bila je jedinstvena prilika da se ključni kulturni operatori uživo sretnu u vanrednim uslovima pandemije i razmene svoja viđenja razvoja savremene vizuelne umetnosti, kao i da podele iskustva rada svojih institucija. Međunarodna inicijativa „BITE of Art" nastaviće da podržava njihov rad i da nudi inovativna rešenja usmerena ka promociji i popularizaciji savremene umetnosti u Srbiji i Evropi.


 



Datum objavljivanja: 18.11.2021.