Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Muzej Nikola Tesla

U okviru manifestacije Noć muzeja, 17.maja 2008.godine, u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu premijerno će biti predstavljena integralna verzija umetničkog projekta Tatjane Ilić pod nazivom Arija za Nikolu Teslu .


 


 Tatjana Ilic je diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1995. godine, potom je studirala i magistrirala na Akademiji umetnosti u Diseldorfu, u klasi čuvenog svetskog umetnika Janisa Kunelisa. Član je Internacionalnog umetničkog Gremijuma od 2003. godine, kada je uvršćena i u istorijski pregled-mapu svetskog performansa koju je objavio Evropski institut za performans u Esenu. Od prošle godine se njeni radovi nalaze i u Kiršnerovom Leksikonu za vizuelnu umetnost, u izdanju nemačke kuće Zaur.



Razmišljajući o životu i delu Nikole Tesle, u krajnjoj istanci o energiji, autor to razmišljanje vizuelizira postupkom termovizije. Rad Arija za Nikolu Teslu  čini serija eksperimentalnih termovizijskih fotografija, forme toplotno-svetlosnih interakcija jednog goluba ( koji jeste jedan od aksioma ukupnog umetničkog rada Tatjane Ilić ) i urne Nikole Tesle.



Rad je tokom 2006. godine snimljen u prostoru Muzeja Nikole Tesle, a jedan njegov segment bio je izložen u ovom muzeju u sklopu projekta  Osvetliću tamnu stranu meseca, autora Marice Prešić, koji je iste godine iniciran i realizovan povodom obeležavanja 150 godina od rodjenja Nikole Tesle.


 



Datum objavljivanja: 09.05.2008.