Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Muzej danas: promena i kontinuitet

Seminar "Muzej danas: promena i kontinuitet" je rezultat saradnje koja je ostvarena uz pomoć Ambasade SAD-a u Beogradu, a preko Prvog projekta kulturne razmene između Srbije i SAD-a. Seminar će se održati 24 - 27. marta, u prostoru Muzeja istorije Jugoslavije (objekat Muzej ''25 maj'').

 


Ovom saradnjom ostvareni su kontakti sa kulturnim institucijama, muzejima iz Vašingtona, Sijetla, Ostina, Bafala, Ročestera i Njujorka i fondacijama čiji je rad usmeren na pomoć i razmenu u sferi umetnosti i kulture.


Gosti predavači su eminentni stručnjaci, Glas Brent i Minc Word. Gospodin Glas Brent je direktor Nacionalnog muzeja američke istorije na Smitsonijen Institutu, a gospodin Minc Word je izvršni direktor Kobi fondacije u Njujorku.


Seminar će se odrzati 24-27. marta, u prostoru Muzeja istorije Jugoslavije (objekat Muzej ''25 maj'').


Poziv na seminar upućen je većini muzejskih institucija u Srbiji. Maksimalan broj osoba koje će prisustvovati seminaru, ograničen je na 40. Svaki muzej može da učestvuje u seminaru sa po jednim stručnjakom-kustosom.


Program će se sastoji iz niza interaktivnih predavanja i radionica na sledeće teme:


"Razumevanje institucionalnog okruženja"


Predstavljanje sopstvenog muzeja, ili "Šta je to brzo predstavljanje i zašto je ono važno".

Zašto muzejima treba jasno osmišljena misija i kako ona utiče na vaš posao.


"Izložbe, program i publika"


Formiranje institucije koja je orijentisana prema publici, koja uvažava posetioce i koja priređuje odlične izložbe. Kreiranje programa za odrasle, porodice i decu: O čemu treba razmišljati i šta je sve moguće . Umetnost reklamiranja: Kako da vaš program stigne do prave publike – uloga kustosa i kreatora programa.


Kako pretvoriti posetioce muzeja u donatore.


Simulacija sastanka direktora muzeja (ili programa) i predstavnika Fondacije Studija slučaja: Od misije preko zajednice do akcije: Izložba "Ispod kože" u muzeju u Ešvilu. Značaj malih izložbi: Virtualna izložba "Star-Spangled Banner" i druge. Stvaranje programa sa savremenom tematikom.


Seminar se realizuje u saradnji sa Fondacijom za umetnost i kulturu u centralnoj i istočnoj Evropi iz Njujorka ( www.fundforartsandculture.org), Ministarstvom kulture Republike Srbije i uz podršku Ambase SAD-a u Beogradu.


UPG Noć muzeja obezbeđuje potpunu logističku i organizacionu podršku seminaru.


Portfolio Muzej istorije Jugoslavije


 


 


Datum objavljivanja: 25.03.2009.