Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Muzej afričke umetnosti

Muzej afričke umetnosti, u nastojanju da svojim programom obuhvati značajne aspekte tradicionalne „umetnosti sveta“, po prvi put će u Beogradu prikazati deo vanevropske zbirke Gradskog muzeja Subotice.

 


Izložbu otvaraju: mr Ištvan Hulo, direktor Gradskog muzeja u Subotici i dr Miroslava Lukić-Krstanović, Etnografski institut SANU


Muzej afričke umetnosti, u nastojanju da svojim programom obuhvati značajne aspekte tradicionalne "umetnosti sveta", po prvi put će u Beogradu prikazati deo vanevropske zbirke Gradskog muzeja Subotice. Vanevropska zbirka koja sadrži predmete iz Afrike, Azije i Okeanije predstavlja jednu od manje poznatih, ali veoma vrednih i naučno relevantnih zbirki Gradskog muzeja u Subotici. Ova retka zbirka sastoji se od autentičnih ritualnih i religioznih predmeta, oružja, nošnji, kao i predmeta vezanih za svakodnevnu upotrebu.

KAVA KAVA I BETEL predstaviće  tradicionalne kulture  jugoistočne Azije i Polinezije koje je na svojim putovanjima, početkom prošlog veka, kolekcionirao subotički plemić i putopisac Oskar Vojnić (1864-1914).

 Izložba  obuhvata dve celine: ceremonijalne predmete za obred pijenja psiho-supstance kava-kave i konzumiranje opijata betel, kao i fotografije koje je Oskar Vojnić snimio u periodu od 1907-1912 na terenu u Okeaniji i jugoistočnoj Aziji, a koje je za ovu izložbu Gradski muzej u Subotici, dobio ljubaznošću Nacionalnog muzeja iz Budimpešte. Fotografije predstavljaju najvernije svedočanstvo o dalekim kulturama s kojima je Vojnić dolazio u dodir početkom 20. veka.


Muzej afričke umetnosti


 


Datum objavljivanja: 21.05.2008.