Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Muž u Parizu Katarine Radović

U utorak, 8. decembra, 2009. godine u u Likovnoj galeriji Doma omladine Beograd, otvarena je izložba pod nazivom, "Muž u Parizu", autorke Katarine Radović. Izložba će trajati do 20. decembra.

 


"Muž u Parizu" je svojevrstan komentar na potrebu velikog broja rezidenata politički izolovanih i ekonomski nerazvijenih zemalja za stupanje u brak "za papire". Poigravanje ovom idejom bilo je polazna tačka rada, koji je kasnije dobio i svoj osobeni smisao izborom lokacija snimanja i karaktera kao potencijalnih bračnih kandidata. Scenario je sledeći: sama autorka preuzima ulogu mlade žene iz istočne Evrope u potrazi za mužem u Parizu, prototipu zapadanoevropskog "grada ljubavi". Krećući se kvartovima grada i zaustavljajući odabrane prolaznike sa pitanjem da li bi je "oženili" i kako bi to izgledalo, nakon kratkog uspostavljanja "odnosa", oni pristaju da se zajedno fotografišu kao par, pokazujući simpatije jedno prema drugome.

 

Prepliće se privatno (želje, težnje, ograničenja) sa globalnim društvenim problemom (stupanje u fiktivni brak i njegove emotivne posledice). Međutim, ne prolazi "bilo šta": izbor kandidata (njihov fizički izgled, odevni stil, poreklo, zanimanje, itd) korespondiraju sa željama i pogodnostima. Vođene zadatim poetskim pravilima, ove pažljivo režirane fotografije ublažavaju svaku nelagodnost i ogoljenost prvobitne ideje, nastojeći da kroz spontanu igru zavođenja duhovito sažimaju sliku o društvu u tranziciji, međuljudskim odnosima prožetim kulturnim razlikama, kao i o sitnim ljudskim potrebama, idealima, očekivanjima i zabludama, i naizgled nevažnim intimnim pričama.


Katarina Radović je rođena 1976. godine u Beogradu. Studirala je istoriju umetnosti na Univerzitetu u Saseksu, u Brajtonu, u Velikoj Britaniji, zatim fotografiju na Akademiji umetnosti BK u Beogradu, gde je diplomirala 2006. godine. Kao slobodni umetnik učestvovala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Srbiji, Sloveniji, Austriji, Češkoj, Litvaniji, Španiji, Holandiji, Egiptu, Japanu, itd. Dobitnik je stipendije Kultur Kontakt 2007. godine, a njeni radovi nalaze se u nekoliko javnih umetničkih kolekcija u Evropi. Trenutno radi na osamnaestomesečnom fotografskom projektu koji podržava i sponzoriše Evropska kulturna fondacija (ECF).


Izložba traje do 20. decembra 2009.


 


Datum objavljivanja: 09.12.2009.