Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Munkov Vampir od 35 miliona

Delo pod nazivom Vampir, autor Edvarda Munch, biće ponuđeno na Večernjoj prodaji impresionista i moderne umetnosti u aukcijskoj kući Sotheby's, Njujork. Delo koje spada u seriju radova završenih između 1893. i 1894. jedino je ostalo u privatnoj kolekciji, dok su sva druga u muzejima. Vampir nije do sad nuđen na aukcijama a očekuje se da donese više od 35 miliona dolara.

 


Vampir Edvard MunchProvokativni rad umetnika stvara osećaj kod posmatrača kao i kad je prvi put izložen, ljubav, seks i smrt, navode iz Sotheby's.


Emmanuel Di-Donna, potpredsednik odseka za impresionizam i modernu umetnost ističe da je ovo najbolje vreme za prodaju slike. "Slika nije mogla da se pojavi u bolje vreme. Internacionalni kupci traže ovakve radove, a upravo je prošlog maja rad istog autora, Devojke na mostu (Girls on the Bridge) prodat za više od 30 miliona dolara."


Za koliko će rad biti prodat ostaje da se vidi početkom novembra. Mada, posle Hirstove aukcije teško šta može da iznenadi na tržištu umetnina. Pre same aukcije, slika će biti izložena u Londonu od 3. do 7. oktobra, a zatim u Moskvi od 16. do 19. istog meseca.


 


Datum objavljivanja: 25.09.2008.