Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Multimedijalna izložba

Festival jednog pisca Stanislav Vinaver - multimedijalna izložba Svet je velika knjiga od 22. aprila - 8. maja.


 


Izložba Svet je velika knjiga deo je multimedijalne i interdisciplinarne manifestacije Festival jednog pisca' kojom Kulturni centar Beograda želi da skrene pažnju javnosti na veoma značajne, a skrajnute figure kulturne istorije Beograda i Srbije. Jedna od takvih ličnosti je i Stanislav Vinaver (1891-1955) – kreator avangardnog modernističkog projekta srpske književnosti i kulture.


Festival jednog pisca sastoji se od izložbe, knjige Citat Vinaver i pratećih programa animacije publike. On se realizuje u periodu od juna 2007. kada je prvi put predstavljen u Kulturnom centru Beograda, do decembra 2008. kada će izložba, kao noseći deo ove manifestacije, biti pokljonjena novosnovanoj beogradskoj biblioteci Stanislav Vinaver, kao, za sada, jedinoj instituciji koja nosi Vinaverovo ime. Redizajniranim i inoviranim postavkama ove izložbe i pratećim programima, priča o Stanislavu Vinaveru, izuzetnom jezikotvorcu i smehotvorcu, mogla se u međuvremenu čuti i videti u Kragujevcu i Šapcu, a ovih dana stiže i u i Zrenjanin, grad koji takodje baštini kulturu avangardizma i modernizma.

        

O izložbi



Izložba je bazirana na istraživanju zaostavštine pisca i društveno-kulturne klime njegovog doba, uz značajno prisustvo umetničkih radova nastalih specijalno za ovu priliku –  umetnici koji kreiraju izložbu oličavaju Vinaverovu okrenutost bezmalo svim stvaralačkim emanacijama. Dušica Knežević (vez/instalacija), Zograf (strip), Svetlana Volic (videoanimacija) i Irena Popović (elektronska kompozicija) stvarali su u dijalogu sa Vinaverom – pesnikom, esejistom, besprekornim hroničarom i analitičarem beogradskog kulturnog života prve polovine dvadesetog veka. Vinaver je pisao o novim pojavama ne samo u književnom, već i u muzičkom, likovnom i filmskom životu, o tada novim i nepriznatim medijima, kakav je bio strip. Pisao je sa strašću i ljubavlju, ali i kritički!


Postavka pokušava da izbegne hronološku linearnost, tako netipičnu za Vinavera, a da istakne slojevitost i heterogenost života i stvaralaštva ovakve ličnosti. Kroz prisustvo brojnih portreta umetnika, filozofa, naučnika, književnika čije su ideje i opusi – implicitno ili eksplicitno – prisutne u Vinaverovom stvaralaštvu, naglašen je intenzivni plodotvorni  višestruki dijalog koji je Vinaver neumorno vodio u književnosti, kao i u životu. Mnogo je razloga zbog kojih bi se u eventualnom budućem muzeju književnosti, bilo fizički realnom  bilo virtuelnom, trebalo naći delo i zaostavština Stanislava Vinavera. Manifestacija Festival jednog pisca svakako nije mogla ukazati na sve dobre razloge. Nadamo se, ipak, da ona upućuje na većinu njih. Bar toliko dugujemo njemu. Baš koliko i sebi.

 

Autori: Olivera Stošić Rakić i Predrag Petrović

Autorka postavke: Dušica Knežević

Umetnici zastupljeni na izložbi: Aleksandar Zograf, Mrđan Bajić, Svetlana Volic i Irena Popović 

Stručni konsultanti: Nadežda Vinaver i Gojko Tešić

Asistent na projektu Festival jednog pisca: Stefan Mladenović

Asistenti autorke postavke: Nemanja Marinković i Bojan Debenak


 



Datum objavljivanja: 15.04.2008.