Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

MSUV

Prezentacija “Bio art: performansi, akcije, instalacije” obuhvatiće prezentaciju umetničkih radova i projekata Zorana Todorovića nastalih izmedju 1992, kada je započeo svoju profesionalnu karijeru, pa do poslednjih radova, iz 2006. godine.

 


Prezentacija "Bio art: performansi, akcije, instalacije" obuhvatiće prezentaciju njegovih umetničkih radova i projekata nastalih izmedju 1992, kada je započeo svoju profesionalnu karijeru, pa do poslednjih radova, iz 2006. godine. Pojmovi i teme u fokusu: odnos telo – mašina, SM, okrutnost, percepcija, provokacija – produkcija, prezentacija i izvođenje.



Umetnički rad Zorana Todorovića na brojne radikalne načine tretira ljudsko telo i njegove medijske odnosno društvene sisteme reprezentacije kroz zapadnu istoriju umetnosti i kulture, od promišljanja i destrukcije klasicističkih obrazaca reprezentacije lepog i idealizovanog tela, preko provociranja političkog tela avangardi, neoavangardi i multikulturalnog postmodernizma, pa do suočavanja sa savremenim nadziranim, medicinski i masmedijski oblikovanim i disciplinovanim biopolitičkim telom individue. Očekujemo da će prezentacija podstaći i širi razgovor na temu radikalne upotrebe, statusa i transformacije tela u performansu, kao i goruća pitanja etike i estetike korišćenja živih organizama u biotehnološkoj umetničkoj praksi.


Prezentacija i razgovor, održaće se 20. maja, u kino sali MSUV, Dunavska 37. Novi Sad, od 18h, do20h.


 


Datum objavljivanja: 19.05.2008.