Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

MSU Vojvodine

Institut za fleksibilne kulture i tehnologije - Napon , slobodnakultura. org i Festival slobodna kulture 2 predstavljaju projekat: Telekommunisten, the Art & Economics Group, and Venture Communism. Predstavljanje projekta će se održati u nedelju, 20. aprila u 19h u MSUV , Dunavska 37. Novi Sad.


 


Dmytri Kleiner je Kanađanin rođen u Sovjetskom Savezu, programer je i radnik u kulturi, koosnivač Telekommunisten kolektiva, koji omogućava telefoniju i internet servis svim zainteresovanim korisnicima u skladu sa svojom politikom da je proizvod rada, a ne sam rad ono što treba ponuditi tržistu. Kao nezavisni teoretičar Dmytri istražuje preklapanje umetnosti, tehnologije i političke ekonomije. 



Sa projektima kao sto su *Telekommunisten, the Art & Economics Group, i Venture Communism* (preduzetnički komunizam), Dmytri Kleiner kritički analizira socijalno-ekonomske odnose komunikacije i podržava ideju radničkog samoorganizovanja u proizvodnji kao sredstvo klasne borbe.

Od kada je organizovao festival o aproprijaciji u kulturi Plunderpalooza u Torontu 1997. godine, Dmytri je razvijao kritiku intelektualnog vlasništva, posebno autorskog prava, i aktivno je od samog početka uključen u zajednice slobodnog softvera i i slobodne kulture, a njegov poslednji esej "Copyfarleft, Copyjustright, and the Iron Law of Copyright Earnings" proširuje ovu kritiku na koncept *Creative Commons* licenci i nudi alternativnu licencu, koja ne dozvoljava reprodukovanje rezultata rada na osnovu koncepta privatnog vlasnistva i najamnog rada.

Trenutno istražuje raslojavanje interneta, posebno proces u kome je P2P tehnologija marginalizovana, onemogućena i zamenjena centralizovanim client-server sistemima. Osnovni proizvod Telekommunisten je telefonija (Dialstation) , program koji se konstantno usavršava i za koji je upravo najavljena nova velika revizija. Nova verzija softvera će biti puštena u pogon 1. maja. 



Razgovor je realizovan kao zajednički projekat organizacija: slobodnakultura. org, Institut za fleksibilne kulture i tehnologije – NAPON http://www.napon. org, Creative Commons Srbija http://www.creative commons.org. yu/, Biro za kulturu i komunikaciju, Dom omladine Beograda, Žene na delu, Vikimedija Srbije, kuda.org 



koncept i realizacija: slobodnakultura. org

slobodnakultura. org je deo organizacije Druga scenahttp://www.drugasce na.org/


 



Datum objavljivanja: 18.04.2008.