Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

MSU u pokretu

U petak, 1.avgust 2008. godine, sa početkom u 20h, otvara se izložba radova Ljube Ivanović, Velesa. Na izložbi biće predstavljeni crteži i grafike ovog umetnika iz kolekcije Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.


 


Izložba koja se održava u Kulturnom centru Vrnjačke Banje predstavitće opus Ljube Ivanovića (1882-1945) koji je suvereno vladao sredstvima crtačkog i grafičkog izraza. Izložba je deo projekta "Muzej u pokretu" koga čini osam monografskih i tematskih izložbi sa delima iz zbirki Muzeja savremene umetnosti i namenjen je predstavljanju po muzejima i galerijama Srbije tokom 2008. i 2009. godine, u periodu rekonstrukcije zgrade na Ušću.


Ivanovićeva opredeljenost ka predstavama predela, otvara mogućnost interpretacije prirode kao ključnog znaka njegovog rada. Pristupajući na ovaj način Ivanovićevom stvaralaštvu, dolazi se do stanovišta da priroda i umetnik imaju pretpostavljen jedan (jedinstven) identitet, da Ivanović izjednačava svoju misiju s dokumentovanjem prirode. U radovima s predstavama starih građevina u predelu, Ivanović sugeriše jednu intenciju izvan samog motiva pejzaza, on implicira protok vremena, kulture i istorije, stvara kompozicije koje evociraju nešto vise nego što je samo njihova realistička istinitost. Time takođe naglašava odsustvo čoveka, efemernu egzistenciju živih bića.


Ivanović je bio član umetničkog udruženja "Lada" i jedan od osnivača Udruženja likovnih umetnika u Beogradu (1919). Bio je profesor na Umetničkoj školi i potom na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Od 1922. je dopisni član SANU, a 1933. je odlikovan ordenom Viteza "Legije časti" Republike Francuske.



Izložba će biti otvorena do 29. avgusta.


Kustos izložbe je Žaklina Ratković, viši kustos.


 



Datum objavljivanja: 29.07.2008.