Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

MSU Bioskop, Kino Beleške i Druga kuća

Retrospektivna izložba „Čistač” Marine Abramović MSU Bioskop, Kino Beleške i Druga kuća, četvrtak, 21. novembra 2019. godine u 18 i 19 časova Sala „Miodrag B. Protić” Muzej savremene umetnosti Beograd


 


U okviru retrospektivne izložbe „Čistač” Marine Abramović četvrtkom u sali „Miodrag B. Protić” u 18 časova prikazuju se filmovi vezani za život i rad jedne od najvećih umetnica performansa. Još ovog četvrtka na repertoaru je film Kino beleške.

Kino beleške



1975, 30 minuta (r. Luc Beker)



Film Kino beleške nemačkog reditelja Luca Bekera prikazuje aktere umetničke scene povezane sa Studentskim kulturnim centrom u Beogradu. Film čini niz individualnih izjava i performansa o umetnosti i društvu, uključujući Marinu Abramović, koja izvodi performans Umetnost mora biti lepa, umetnik mora biti lep.



Luc Beker je film snimio u saradnji sa grupom umetnika, kustosa i kritičara umetnosti, koji su bili  protagonisti nove umetničke prakse u Jugoslaviji. Oni u filmu referišu na ulogu umetnosti u društvu i promišljaju koncepte forme, autonomije, ekonomije, politike i institualizacije savremene umetnosti.



Učesnici u filmu su Marina Abramović, Dunja Blažević, Ješa Denegri, Goran Đorđević, Neša Paripović, Bojana Pejić, Zoran Popović, Jasna Tijardović, Slavko Timotijević, Raša Todosijević, Biljana Tomić, Goran Trbuljak i Dragomir Zupanc.



Ideja o filmu je nastala tokom Aprilskih susreta 1975. godine, a snimljen je iste godine u novembru. Prikazivan je u Studenskom kulturnom centru u Beogradu, kao i u drugim studentskim centrima u Jugoslaviji. Godine 1986. Kino beleške je prikazan na Radio-televiziji Beograd u emisiji TV Galerija autorke Dunje Blažević. Filmu se zatim izgubio svaki trag, sve do 2008. godine kada je prikazan na 49. Oktobarskom salonu u Beogradu pod nazivom „Umetnik građanin, umetnica građanka“, kustoskinje Bojane Pejić.



Luc Beker je rođen u Berlinu 1941. godine. Živi i radi u Londonu. Autor je političkih i umetničkih dokumentarnih filmova. Kao nezavisni kustos radio je značajan broj međunarodnih izložbi. Njegovi filmovi, video radovi i zvučne instalacije nalaze se u kolekcijama muzeja i galerija širom sveta. Takođe, njegove slike nalaze se u javnim i privatnim kolekcijama u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i Južnoj Americi.



Nakon ove projekcije od 19 časova možete pogledati kratak dokumentarni film Julije Hic Druga kuća.



Režija: Julija Hic (Julia Hitz)

Snimatelj: Kristijan Kaufman (Christian Kaufmann)

Montaža: Ivan Marales ml. (Ivan Morales Jr.)

Trajanje: 29 minuta

Napomena: film je na engleskom jeziku bez prevoda na srpski jezik.



Performans Kuća sa pogledom na okean izazvao je brojne reakcije u Njujorku 2002. godine. Takođe, predstavlja značajnu prekretnicu u karijeri Marine Abramović u Sjedinjenim američkim državama. Dvanaest dana i noći umetnica je živela u Galeriji Šon Keli unutar tri geometrijske kocke galerije na visini od dva metra iznad poda, bez hrane, govora i fizičkog kontakta, ali uz veliku energetsku razmenu sa publikom. Ovaj veoma značajan rad ponovo izveden tek na izložbi Čistač u Bundeskunsthale u Bonu, 2018. godine, a izvela ga je dvadesetšestogodišnja plesačica Lin Bandšink (Lyn Bentschik).



Kratak dokumentarni film The Other House prati njeno putovanje, prenosi vanvremenost performansa i suočava izvođača sa samim autorom.


 





 


Datum objavljivanja: 19.11.2019.