Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Mrđan Bajić: Nepouzdani pripovedač (javno vođenje)

Tokom trajanja izložbe Nepouzdani pripovedač Mrđana Bajića Muzej savremene umetnosti Beograd organizuje javna stručna vođenja u terminima: četvrtkom od 17h. i subotom od 13h. Kroz izložbu vode kustosi-vodiči Muzeja Aleksandra Petković i Danica Đorđević.

 


U subotu 15.10. 2022. u terminu predviđenom za stručno vođenje kustoski tim Miroslav Karić, Aleksandra Mirčić i Žaklina Ratković obaviće kratak razgovor sa umetnikom Mrđanom Bajićem o koncepciji aktuelne izložbe, kao i o izložbama na kojima su predstavljeni projekti: Yugomuzej (Centar za kulturnu dekontaminaciju, Beograd i Kunsthalle Wien Project Space, Beč), „Reset_” (Nacionalni paviljon Republike Srbije na 52. Bijenalu u Veneciji) „Ponovo i opet” (Ustanova za kulturu Galerija Kula, Split). Tokom razgovora umetnik Mrđan Bajić će potpisivati primerke plakata sa pomenutih izložbi i predstavljanja projekata.



Izložba „Nepouzdani pripovedač” predstavlja višedecenijski stvaralački opus Mrđana Bajića, jednog od najprominentnijih aktera savremene umetničke scene u Srbiji. Postavljena na svih pet nivoa i u neposrednom okruženju Muzeja, izložba je strukturirana kroz hronološke i tematske celine (‘80 vs ‘90, Yugomuzej, Nepouzdane priče) koje prate sve faze razvoja Bajićevog skulptorskog rada i građenja jedne specifične autorske poetike, pristupa i izraza u mediju skulpture. Postavkom su obuhvaćeni umetnikovi, sad već, amblematski radovi i projekti koji su poslednje četiri decenije obeležili umetnička dešavanja kod nas, u regionu i internacionalno, uključujući i novu interpretaciju projekta Yugomuzej kao i produkciju koja je namenski rađena za aktuelnu izložbu.



Mrđan Bajić (1957, Beograd) završio je VIII beogradsku gimnaziju 1976. kada upisuje Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu. Diplomske (1981) i postdiplomske (1983) studije završio u klasi profesora Jovana Kratohvila na Vajarskom odseku. Asistent je na Vajarskom odseku FLU od 1985. do 1990. godine kada odlazi u Pariz gde radi u okviru Cité Internationale des Arts (1990-1992), Usine éphémère, Asnières (1992-1993) i Pollock-Krasner Foundation Grant (1993-1995). U Beograd se vraća krajem 1996. Postaje profesor na FLU 1997. godine od kada vodi nastavu vajanja na Vajarskom odseku, a od 2002. godine vodi klasu na istom odseku za studente završnih godina osnovnih i master studija.

Kao gostujući umetnik držao je predavanja na likovnim akademijama i katedrama za istoriju i teoriju umetnosti u: Ričmondu, Stokholmu, Sidneju, Budimpešti, San Francisku, Banja Luci, Karlsrueu, Berlinu, Njujorku itd. U periodu od 1998. do 2002. radi na projektu „Yugomuzej” koji je predstavljen u Beogradu (CZKD, 2001), Beču (Kunsthalle Wien project space, 2003) i na 25. Bijenalu u Sao Paolu (2002). Republiku Srbiju predstavlja na Bijenalu u Veneciji 2007. godine sa projektom „Reset_”. Dobitnik je ordena Viteza umetnosti i književnosti, Ministarstva kulture i komunikacija Republike Francuske, 2015. Izabran je za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti 2021. godine. Živi i radi u Beogradu.


 


Datum objavljivanja: 13.10.2022.