Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Mozarts Jelene Jureša

U galeriji "Zvono" (Višnjićeva 5, Beograd), u ponedeljak, 25. januara 2010. godine u 19.30 sati, biće otvorena izložba „MOZARTS“ umetnice Jelene Jureša.

 


Izložba je nastala u saradnji sa Dejanom Šolajićem, a čine je video portreti koji predstavljaju mlade, obrazovane ljude istočnoevropskog porekla koji, maskirani u "Mocarte", na ulicama Beča prodaju koncertne karte.  "Kroz formu video portreta nastalih kombinovanjem narativa, muzike i slike, Jelena Jureša se interesuje za pitanje kulturnog identiteta ", kaže kustoskinja Maja Ćirić u tekstu kataloga koji prati izložbu. "Ali", dodaje, "umesto sagledavanja njihovog unapred zadatog i fiksiranog identiteta, ovde je reč o kompleksnoj jukstapoziciji različitih označitelja koji te identitete (de)konstruišu: kostimiranih tela koja su u stalnom pokretu u javnom prostoru, njihovih biografija i omiljenih pesama otpevanih autentičnim `unutrašnjim` glasom".


Izložba će biti otvorena do 6. februara 2010. godine.

Radno vreme galerije "Zvono":

ponedeljak – petak: od 12.00 do 19.00 sati

subota: od 12.00 do 16.00 sati




U Beogradu je u toku još jedna izložba ove umetnice: u Likovnoj galeriji Kulturnog centra se do 30. januara može pogledati-čuti-pročitati izložba Kritičari su izabrali 2010 / What it feels like for a girl, a prema izboru Milanke Todić, dobitnice nagrade za likovnu kritiku i kritičko pisanje o savremenoj umetničkoj sceni, "Lazar Trifunović", za 2006. godinu.


Ovogodišnja izložba, prema zamisli Milanke Todić, predstavlja projekat Jelene Jureša What it feels like for a girl: istraživačko foto-narativni projekat nastao u periodu od 2005. do 2009. godine, koji se bavi stereotipom ženske subjektivnosti, pasivne i sputane raznim društvenim ograničenjima. Projekat čine fotografski portreti, praćeni pripovednim predstavljanjem portretisanih žena.


Radno vreme Likovne galerije Kulturnog centra Beograda: od 10.00 do 20.00 sati, ponedeljkom zatvoreno.


Jelena Jureša (1974, Novi Sad) je diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Izlagala je na izložbama u Srbiji, Francuskoj, Austriji i Hrvatskoj. Tokom umetničkih rezidencijalnih boravaka u Parizu, 2004. i 2005. godine, realizovala je radove iz serije Tourists. U poslednjim radovima u kojima se bavila pitanjem rodnog, odnosno kulturnog identiteta, narativ je u prvom planu i objedinjen je sa slikom u vidu teksta ili audio zapisa (What it feels like for a girl 2009, Mozarts 2009).


 


Datum objavljivanja: 22.01.2010.