Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Mozaik malog formata XVIII

Mala galerija ULUPUDS Uzun Mirkova 12 Mozaik malog formata XVIII Autorski projekat Petra Vujoševića ( 063/7244-003 ) 10-23. oktobar 2023.

 



 


MOZAIK MALOG FORMATA je međunarodna izložba koja bitno utiče na razvoj ove likovne tehnike i na povećanje vidljivosti mozaika i aktuelizovanje savremenih mozaičkih praksi. Takođe ona pruža uvid u najnovije ideje i kretanja u polju mozaika.



Projekat se realizuje kao godišnja izložba koja daje snažan podsticaj uspostavljanju jake domaće mozaičke likovne scene, kao i na njeno predstavljanje i pozicioniranje u evropskim okvirima kroz unapređivanje međunarodne saradnje. Izložba otkriva nove, posebno mlade, talentovane autore i promoviše njihov rad.



Prva izložba MOZAIK MALOG FORMATA održana je 2006. godine. Od samog početka ona okuplja umetnike koji se permanentno bave mozaikom, ali istovremeno iumetnike kojima je mozaik samo odmorište u umetničkoj praksi. Na izložbama su do sada učestvovala  292  autora iz 15 zemalja (Argentina, Bosna i

Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Francuska, Hrvatska, Izrael, Nemačka, Poljska, Rumunija, Rusija, Severna Makedonija, Australia, Turska, Švedska), sa preko 750 izloženih dela. Publika je tako mogla da prati najnovija ostvarenja, kao i razvoj poetika pojedinih autora u ovoj tehnci ne samo u zemlji, već i u regionu, a i šire.



Ove godine izlaže četrdesetak autora iz Crne Gore, Severne Makedonije/Australije, Bosne i Hercegovine, Poljske i Srbije.



Počasni gost na izložbi je Gordana Šijački, umetnica iz Novog Sada.



U pratećem programu biće organizovana škola mozaika ateljea Kamen i lom, kao i predavanje: „Kamen iz vode: krečnjaci i ostale karbonantne sedimentne stene“ koje će održati Kristina Šarić, profesor petrologije, Univerzitet u Beogradu – Rudarsko-geološki fakultet.



Kao i prethodnih godina dodeliće se nagrade za najuspešniji rad na izložbikao i za najuspešniji studenstki rad.



Žiri za nagrade:



msa Irena Kuzmanović, likovna umetnica,



msa Dejan Vukelić, istoričar umetnosti,



ma Petar Vujošević, likovni umetnik.


 



Datum objavljivanja: 09.10.2023.