Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Mozaik malog formata

Otvaranje izložbe "Mozaik malog formata III" je u utorak, 9. decembra u 19h u Galeriji Feniks, Tadeuša Koščuška 28. Izložba je međunarodnog karaktera. Učestvuje 30 autora iz Srbije, Crne Gore i Bugarske, sa jednim ili dva rada u tehnici mozaika.

 


Radovi su nastali u poslednjih godinu dana i ograničenog su formata do 25x25 cm. Izlagači pripadaju raznim generacijama, od onih koji su tek završili akademije, do onih koji se mozaikom bave već skoro pedeset godina.. Na otvaranju će biti dodeljene tri nagrade za mozaik. Izložba će biti otvorena do 15.januara 2009..




Izložba MOZAIK MALOG FORMATA je prvi put organizovana 2006. sa namerom da okupi umetnike koji se permanentno bave mozaikom, ali i one kojima je mozaik samo odmorište u umetničkoj praksi. Da bi se istaklo kakve su sve mogućnosti mozaika kao tehnike u prvi plan je postavljen sam tehnološki postupak organizovanja segmenata u jednu celinu. Pri tom, ti segmenti nisu samo »klasične« kamene tesere, već se pored njih koriste i drugi materijali, ili već gotovi predmeti malih dimenzija od razlićitih materijala, ili se i sami klasični materijali koriste na drugačiji način. Mali format je blizak skici, brzom reagovanju na ideju - direktno u materijalu, tako da često predstavlja tek najavu ili slutnju mogućeg ostvarenja. To mu daje svežinu i neobaveznost.

Zbog neophodnosti češćeg okupljanja mozaičara ova izložba je prerasla u godišnju izložbu mozaika koja daje uvid u najnove ideje i kretanja na mozaičkoj likovnoj sceni. I u malom formatu ili u jednom segmentu vidljiva je poetika autora kao i njegova trenutna preokupacija.

Istovremeno, to je neophodni podsticaj umetnicima da rade i da se predstave javnosti, jer, konačno, tek razumevanjem i unutarnjim prihvatanjem od strane publike zatvara se krug smisla stvaralaštva.

Kada se oko jedne ovakve  ideje okupe brojni autori, kada se izlože kvalitetni i promišljeni radovi, ozbiljnost pristupa i bogatstvo ideja jasno pokazuje da ovdašnja produkcija mozaika predstavlja značajan domet na svjetskoj mozaičkoj sceni, upravo onako kako to već osam godina uporno ističe grupa AMETIST.




Grupa Ametist osnovana je 2001. godine sa ciljem da afirmiše  mozaik, kako bi ovoj drevnoj tehnici povratila nekadašnji sjaj i značaj. Grupa je organizovala više projekata, predavanja i radionica oko kojih su bili okupljeni mnogi umetnici, arheolozi, istoričari umetnosti, tehnolozi i geolozi. Grupu Ametist čine: Olivera Gavrić Pavić, Borislav Nježić, Ivan Pavić i Petar Vujošević.


 


Galerija FENIKS

Tadeuša Košćuška 28

11000 BEOGRAD

011/32 85 951

radno vreme od 12 – 17h osim nedelje i ponedeljka


 Grupa AMETIST

Kontakt osoba:

Petar Vujošević

063/72 44 003

e-mail: grupa.ametist@beotel.yu


 


Datum objavljivanja: 05.12.2008.