Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Mozaici Svetlane Jovčić Olđe

U ponedeljak, 22. aprila u 19. sati u Galeriji FLU, Knez Mihailova 53., otvara se izložba radova doktorskog umetničkog projekta autorke Svetlane Jovčić Olđe. Izložba traje do 10. maja, 2013. godine.

 


Doktorski umetnički projekat Snežane Jovčić-Olđe je izložba mozaika, izrađenih isključivo od prirodnog kamena, tako da predstavljaju sve segmente istraživanja u ovoj tehnici tokom dvadesetogodišnje umetničke prakse. Kombinujući slikarske i dekorativne elemente, ovi radovi istražuju izražajne i tehnološke mogućnosti mozaika.

 

Prvi ciklus čine mozaici nastali u toku magistarskih studija, inspirisani prirodom, sa motivima stilizovanih biljnih i životinjskih formi, riba i insekata. Drugi segment izložbe čine portreti i treći, najveći, mozaici sakralne tematike ili mozaičke ikone.

  

 

Snežana Jovčić Olđa je rođena 1967 god. u Jabuci. Diplomirala 1991 god. na slikarskom odseku FLU u Beogradu, u klasi prof. Slavoljuba Čvorovića. Postdiplomske studije na FLU završila 1994 god, na odseku Zidno slikarstvo – mozaik, u klasi prof. Branka Miljuša. Doktorske umetničke studije slikarstva na FLU upisala 2009 god. Član ULUS- a od 1993 god. Zaposlena na FLU u Beogradu od 2009 god. kao asistent na predmetu Zidno slikarstvo – mozaik, a od 2011 god. kao docent. Samostalno izlagala u Beogradu i Novom Sadu. Učestvovala na veliki broj grupnih izložbi od 1993 god.


Dobitnik više nagrada za crtež i mozaik :

Nagrada za crtež FLU 1987 god.

Nagrada za mozaik FLU 1990 god.

Otkupna nagrada za mozaik 1995 god. na 6 Bijenalu Milene Pavlović Barili u Požarevcu

Nagrada publike na 6 Bijenalu Milene Pavlović Barili 1995 god. u Požarevcu


Izvedeni mozaici duhovne i svetovne tematike nalaze se u državnim institucijama i privatnim kolekcijama u Beogradu, Pančevu, Požarevcu, Trnavcima ( Srbija ), Krasnojarsku ( Rusija ), Sidneju (Australija), Majamiju  (SAD ), Londonu i Birmingemu ( Engleska).


Ugrađeni mozaici duhovne tematike :

Manastir Grgeteg, Srbija

Manastir Ostrog, Crna Gora

Crkva Sv. Kneza Lazara, Birmingem, Engleska

Crkva Sv. Marka, Trnavci, Srbija

Crkva Sv. Save, London, Engleska

Manastir Malo Središte, Srbija


 


Datum objavljivanja: 18.04.2013.