Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Mozaici Gamzigrada

U petak, 30. januara u 14. časova, u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu biće otvorena izložba koja će na najslikovitiji način predstaviti rezultate uspešne međunarodne i međuinstitucionalne saradnje na polju zaštite kulturnih dobara.

 


Projekat konzervacije mozaika iz Narodnog muzeja u Zaječaru, je realizovan u periodu od 29. septembra do 19. decembra 2008. godine, zahvaljujući saradnji italijanskog Ministarstva spoljnih poslova odnosno Amasade Italije i Italijanske kooperacije u Beogradu (Cooperazione allo Sviluppo), Ministarstva kulture Italije preko Visokog instituta za konzervaciju i restauraciju, Narodnog muzeja u Beogradu i Narodnog muzeja u Zaječaru, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

U periodu od 30. januara od 01. marta 2009. godine posetioci će u atrijumu Narodnog muzeja biti u prilici da vide impresivne mozaike koji su nekada krasili podove gamzigradske palate. Mozaici Gamzigrada, među kojima posebno mesto zauzimaju Dionis i Lavirint, predstavljaju vrhunski domet mozaičke umetnosti ove epohe, a odlikuju se vrhunskom tehnikom izrade i izuzetnim bogatstvom kolorita. Izlaganje konzerviranih i restauriranih mozaika pratiće i dokumentacija o svim fazama realizacije projekta konzervacije mozaika, te o prethodnim konzervatorskim radovima, kao i tehnikama izrade i konzervacije mozaika uopšte.

U okviru ove izložbe beogradska publika će biti u prilici da vidi i portret cara Galerija izrađen od purpurnog porfira kao i šaku sa globusom porfirne statue koji će posetiocima omogućiti da upotpune sliku o Felix Romuliani, koja se od 29. juna 2007. godine nalazi na Listi svetske kulturne i prirodne baštine Uneska.


Portfolio Narodni muzej u Beogradu


 


Datum objavljivanja: 28.01.2009.