Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Most na Kalemegdanu

U četvrtak, 16. aprila u 19h u okviru manifestacije Dani Beograda u galeriji ULUS biće otvorena izložba koja će predstaviti projekat izgradnje pešačkog mosta koji će konačno povezati Beogradsku tvrđavu sa šetalištem na ušću Save u Dunav.

 


Handel street projects i Beacon najavljuju saradnju između dva vajara - britanskog umetnika Ričarda Dikona (Richard Deacon) i Mrđana Bajića, koji se predstavljali Vels i Srbiju na posledenjem venecijanskom bijenalu umetnosti 2007. godine.






 


Tokom jula i septembra ova dva umetnika radili su na zajedničkom projektu idejnog rešenja i realizacije pešačkog mosta čija je ideja da poveže Kalemegdansku tvrđavu sa šetalištem na ušću Save u Dunav.



Pomenuta saradnja jedan je od prvih koraka izgradnje novih obeležja Beograda, i biće to prvi put od 19. veka da inostrani umetnik učestvuje u kreiranju i izgradnji javnog spomenika u prestonici (1873. godine firentinac Enriko Pači došao je u Beogradrad i započeo rad na izgradnji spomenika Mihailu Obrenoviću).



Na ovoj izložbi, koja će biti postavljena u okviru manifestacije Dani Beograda, Bajić i Dikon će između ostalog predstaviti crteže, skice, topografske modele lokacije i maketu koja prethodi izgradnji mosta.



Ričard Dikon je jedan od vodećih aktera na britanskoj skulptorskoj sceni od sedamdesetih godina. Tokom karijere izlagao je u mnogim najprestižnijim galerijama i muzejima širom sveta, a 1987. godine dodeljena mu je Tarnerova nagrada.



Mrđan Bajić je aktivan na domaćoj umetničkoj sceni od osamdesetih godina. Njegov rad od samog početka bio je vezan za društvene prakse i njihove efekte, postavljao je pitanja i davao odgovore na poziciju umetnika u savremenom društvu. Danas je jedan od najznačajnijih srpskih umetnika.



Izložba će biti otvorena od 16-28 aprila 2009. godine.


 


Korisni linkovi:


Portfolio Mrđan Bajić


http://www.handelstreetprojects.com


 


 


Datum objavljivanja: 15.04.2009.