Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Mood board Milana Kralja i Marjana Andrejevića

U Galeriji `73 će u četvrtak, 6. sptembra 2018. g, sa početkom u 19:00 časova, biti svečano otvorena samostalna izložba Milana kralja i Marjana Andrejevića, pod nazivom !Mood board".

"Mood board” zajednički je projekat dva autora, ujedno i nastavak kolaboracije likovnih umetnika Marjana Andrejevića i Milana Kralja. Autori su u svojstvu dua već izlagali na prethodnom zajedničkom projektu. Ova postavka čini i sponu dva likovna medija, digitalne  grafike i akrila na platnu. “Mood board” je  inicijalno mesto susreta ali i mesto sažimanja autora, koji iz svojih ličnih perspektiva obrađuju temu struktura. Radovi su predstavljeni u istom planu, sa ciljem otvaranja vizure koja omogućuje povezivanje sa temom iz više perspektiva. Pored prostornih mikro i makro planova, koncept oslikava i linearnu perspektivu vremena, viđenu u fazama razvoja struktura u kojoj jedna prethodi drugoj.

Grafike Andrejevića istražuju velike i složene strukture, koje su i dalje u procesu formiranja potonjim usložnjavanjem. Sa druge strane na Kraljevim slikama su prikazi makro i mikro struktura, sveta prostijih organskih oblika, ogoljenih i izolovanih u zasebne entitete. Repeticija struktura, prisutna u predstavama oba autora, istvoremeno je zajednički jezik projekta kao i veznik između dva pristupa temi izvedenoj u dva medija.

"Tabla inspiracije" - "Mood board" je kolaž koji se sastoji od mnoštva prikaza o kojima se kontemplira. Stavljajući prikaze u isti plan zajedničkog prostora, tabla pruža novu, složeniju percepciju sadržaja svakog pojedinačnog prikaza u odnosu na celu grupu. Tabla tako postaje vizuelni alat kojim se ostvaruje modifikacija prvobitnog sadržaja i to u vidu selekcije ili repozicije. Jedinice tako menjaju svoj inicijalni značaj i dobijaju novo značenje uslovljeno alhemijom grupe. Ta novouspostavljena filozofija grupe proizvodi i nove simbitiočke prikaze koji su materijalizovani zajedničkim radovima na kojima su intervenisala oba autora. "Tabla inspiracije" Marjana Andrejevića i Milana Kralja je ogledno polje u kojem se odvija hibridizacija ideja, tehničkih jezika i likovnih izraza koje potom pulsiraju dalje u pojedinačnim opusima radova oba autora a koji su izloženi u galeriji u okviru izložbe.


Milan Kralj

Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1992.

Magistrirao na FLU 1994.

Član ULUS-a u statusu samostalnog umetnika.

Urednik Hronike galerijske scene Beograda: www.gallery-shots.blogspot.com

Živi i radi u Beogradu.



Recentne izložbe:

2016. Galerija Blok

2016. Galerija Kolarčeve zadužbine

2011. Nova Galerija

2010. Prodajna galerija Beograd



Marjan Andrejević

Član ULUS-a u statusu samostalnog umetnika.

Umetničkom fotografijom, video radovima i slikarstvom bavi se od 2000.

Ostvario 10 samostalnih i preko 20 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Televizijski reditelj, urednik i grafički dizajner.

Živi i radi u Beogradu.



Recentne izložbe:

2017. Kulturni centar Novi Sad

2016. Galerija Blok

2016. Galerija Bartselona 

2015. Kulturni centar Beograd


 


Datum objavljivanja: 03.09.2018.