Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Monotipije Stojana Đurića

U Galeriji Beogradske tvrđave u Stambol kapiji, u petak 14. maja 2010. godine u 18 časova, biće otvorena izložba monotipija Stojana Đurića u okviru galerijske delatnosti JP "Beogradska tvrđava". Posetioci će moći da pogledaju izložbu do 4. juna 2010. godine.

 


Likovni izraz Stojana Đurića formirao se u kontekstu beogradske tradicionalističke  likovne škole  koju karakteriše afinitet za intimizam, rafiniranost i poetičnost,  ali  sa svešću umetnika o pravu brisanja granica između ličnog i opšteg, originalnog i preuzetog. U radovima za ovu postavku autor je za temu izabrao ženski akt koji realizuje u tehnici monotipije, krajnje čistim, redukovanim likovnim jezikom. Posve je sigurno da je žensko telo umetnikova večita tema. Kroz spontanost igre i radosti stvaranja autor je sačuvao svežu zadivljenost gledanja i neposrednu radost kazivanja. Ima tu fine ironije, duhovitosti u koju  je utkan život i odnos savremenog čoveka prema hiperproduktivnost erotskih slika u savremenoj mas medijskoj kulturi. (Natalija Cerović, tekst za katalog)


Stojan Đurić je rođen u Velikoj Plani 1962. godine. Fakultet likovnih umetnosti završio u Beogradu u klasi profesora Momčila Antonovića, kod koga je završio i magistarske studije. Član je ULUS-a.  Živi i radi u Beogradu i Velikoj Plani. Imao  je 43 samostalne izložbe i preko 200 kolektivnih  izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik mnogobrojnih nagrada i učesnik mnogih likovnih kolonija.  Dela mu se nalaze u mnogim javnim i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.


 


Datum objavljivanja: 14.05.2010.